Algemeen

Als gevolg van het coronavirus hebben enkele gemeenten aangekondigd te stoppen met de huis-aan-huis inzameling van oudpapier. Dit vanwege het voorkomen van mogelijke besmettingen van personeel en vrijwilligers en het uitvallen van chauffeurs. Een begrijpelijke overweging, maar wel een met potentieel vergaande gevolgen.

De Koninklijke Vereniging van Nederlandse Papierfabrieken (VNP), de Federatie Nederlandse Oudpapier Industrie (FNOI), Nedvang en Stichting Papier Recycling Nederland (PRN) hebben in een gezamenlijk schrijven de gemeenten daarom opgeroepen om in overleg te treden met oudpapierondernemingen. Alleen door nu samen te werken kan de inzameling van oudpapier, de verwerking bij oudpapierondernemingen en toelevering aan de papierindustrie worden gecontinueerd. Download de brief.

De inzameling van oudpapier is essentieel. Oudpapier is dé grondstof voor de productie van nieuw papier en karton. In Nederland bestaat 86 procent van het gemaakte papier en karton uit oudpapier. Als de inzameling van oudpapier stokt heeft dit gevolgen voor de continuïteit van de productie van voedselverpakkingen en hygiënepapier. Samenwerking om de grondstoffenkringloop van papier en karton te sluiten is noodzakelijk.

De FNOI heeft minister Bruins verzocht om de oudpapierbranche expliciet als cruciale beroepsgroep aan te merken.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven