Ga naar hoofdinhoud

Gebruikte kotterbank maakt motoronderdeel weer als nieuw

Foto: kotterbank

De fabricage van grote motoronderdelen met primair staal is tegenwoordig een kostbare en langdurige aangelegenheid. Zware, grote elementen reviseren en repareren levert meer rendement op in tijd en kosten. Met behulp van een gebruikte kotterbank kunnen versleten onderdelen weer als nieuw worden gemaakt.

Mach4Metal, leverancier van gebruikte metaalbewerkingsmachines, uit het Gelderse Babberich heeft een breed en gevarieerd assortiment van kotterbanken voor de bewerking van gaten in diverse metalen onderdelen. Bijvoorbeeld rotorbladen van een windmolen of een cilinderkop van een scheepsmotor slijten of gaan zelfs kapot door beschadigingen. Door middel van een las kan de slijtage of beschadiging hersteld worden, maar een las is nooit perfect rond. Kotteren met bijvoorbeeld een CNC-gestuurde machine zorgt wel voor die ultraprecisie-verspaning. Het kottergereedschap is een beitel die zeer snel ronddraait in het stilstaande werkstuk. Men kan langskotteren, waarbij het gereedschap voortdurend dezelfde cirkelbeweging maakt of vlakkotteren om uiterst gelijkmatig de diameter van het gat steeds groter te maken.

Voordeel van gebruikte kotterbank

De aanschaf van een nieuwe kotterbank is al even omslachtig en kostbaar dan de eerder genoemde aanschaf van motoronderdelen met primair staal. Levertijden zijn lang en uiteraard is een hagelnieuw exemplaar veel duurder dan een gebruikte machine die bovendien gelijk beschikbaar is, zodat u kunt doorgaan met de kotter- en freeswerkzaamheden.

Daar komt bij dat Mach4Metal u kan adviseren over het plaatsen van grote werkstukken op de losse draaitafels. Deze worden namelijk gepositioneerd op een vloer- of opspanveld. In sommige gevallen worden kotterbanken geïntegreerd in de fundatie, zodat de bovenzijde gelijk is met de hoogte van het vloerveld.

Mach4Metal biedt een grote variatie aan vloer en tafelmodellen van kotterbanken met grote tafellengtes en asverplaatsingen, zodat bewerking van grootschalige werkstukken mogelijk is. Adviseurs helpen u de juiste keuze te maken voor de juiste toepassing. De aangeschafte machine wordt zo nodig gedemonstreerd in Babberich en na goedkeuring wordt de kotterbank netjes bij u op de plek van bestemming afgeleverd.