Algemeen
Foto: Shutterstock

Toonaangevende verenigingen in de afvalbeheer- en recyclingsector in Europa hebben hun bezorgdheid geuit over een “gebrek aan wil” van sommige lidstaten bij de tenuitvoerlegging van de EU-afvalwetgeving. Ook in Nederland deed de nieuw aangekondigde wetgeving al het nodige stof opwaaien.

Vertegenwoordigers van Fead (European Waste Management Association), EuRIC (European recycling industry), MWE (Municipal Waste Europe) en Cewep (The Confederation of European Waste-to-Energy Plants) hebben deelgenomen aan een diner in Brussel om de voortgang van de wetgeving te evalueren. Tot de aanwezige beleidsmakers behoorden onder andere Europarlementariërs en EU-ambtenaren. Ondanks het belang van de wetgeving ontbreekt het in veel lidstaten nog aan politieke wil”, aldus een gezamenlijk persbericht. De discussie was gericht op het onderzoeken van de redenen hiervoor en het vinden van duurzame oplossingen om obstakels te overwinnen.

Geen afval maar grondstof

Het debat ging onder meer over efficiënte afvaltransporten, het potentieel van waste-to-energy, de verbetering van de recyclingpercentages, het gebruik van streefcijfers voor gerecycleerde inhoud om de overgang naar een circulaire economie te stimuleren en het belang van handhaving om illegale activiteiten aan te pakken.

Emmanuel Katrakis, secretaris-generaal van EuRIC, zei dat de uitvoering en handhaving van de afvalwetgeving essentieel zijn voor een gelijk speelveld bij het omzetten van afval in grondstoffen. Onbelemmerde toegang tot Europese en internationale markten, EU-brede einde-afvalcriteria en streefcijfers voor gerecycleerde inhoud zijn onmisbare bouwstenen voor de overgang naar een klimaatneutrale en circulaire economie”, stelde hij.

Fead-voorzitter Claudia Mensi voegde daaraan toe dat het dichten van de ‘implementatiekloof’ essentieel is om het volledige potentieel van een circulaire economie te realiseren. “Als toonaangevende afvalbeheersector die alle aspecten van afval omvat, willen wij een duidelijke erkenning dat onze sector is verschoven van een dienstverlener aan het eind van een lineaire economie naar de kern van de circulaire economie. Ella Stengler, secretaris-generaal van Cewep: “We kunnen het ons niet veroorloven de materialen en energie die in het afval besloten liggen, te verspillen. Daarom moeten we de Europese afvalwetgeving en de afvalhiërarchie goed handhaven.’

Haal waarde uit elke korrel

MWE-secretaris-generaal Vanya Veras zei dat zelfvoorziening cruciaal is en dat dit haalbaar is door de afvalwetgeving uit te voeren en samen te werken om schone afvalstromen in te zamelen door “elke korrel waarde eruit te halen door hergebruik, recycling en terugwinning en deze binnen een kringloop te houden”.

De directeur circulaire economie van de Europese Commissie, Aurel Ciobanu-Dordea, wees erop dat de meeste lidstaten de doelstellingen voor 2025 dreigen te missen en dat het blok te maken heeft met problemen op het gebied van gegevenskwaliteit door niet-gerapporteerd afval in sommige EU-landen. “We moeten een paar belangrijke doelstellingen vinden die ook politiek aantrekkelijk zijn en die niet alleen iets betekenen voor de politici hier in Brussel, voor de toekomstige commissarissen, maar ook voor de politici in de lidstaten, zodat we allemaal kunnen samenwerken om dit te bereiken.”

Lees ook:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.