Algemeen
Stacks of disposable and cloth diapers, money, and a rubber duck isolated on white background.

Vanuatu, een eilandengroep in de Grote Oceaan, is wereldwijd het eerste land dat wegwerpluiers gaat verbieden. De ruim 300.000 inwoners (verspreid over 65 eilanden) worden door klimaatverandering en oceaanvervuiling in hun bestaan bedreigd. Daarom is de overheid vooruitstrevend in haar strijd tegen plastic. Gaat Nederland op termijn dit voorbeeld volgen?

Het verbod werd niet meteen met gejuich ontvangen, want veel ouders vrezen dat ze er veel extra werk door krijgen. Mike Vasauvakalo van het Ministerie van Buitenlandse Zaken zei hierover: “Vanuatu moet op deze manier haar toekomst veilig stellen. Plastic afval belandt uiteindelijk in het water en onze voedselketen en hiermee ook op het bord van de inwoners van Vanuatu. Ik besef dat we nog een lange weg te gaan hebben, maar mijn land en haar mensen kennende weet ik zeker dat we er uit gaan komen.”

Goran Gagic verkoopt in het online ecobiofair warenhuis Greenjump duurzame wegwerpluiers van Bambo en Attitude Eco, evenals wasbare luiers en speciale inleggers daarvoor. Hij denkt dat een ontwikkeling als dit in Nederland nog lang op zich laat wachten. Tegenover Bio Journaal zegt hij: “Ooit zullen we misschien wel over moeten als de aardolie op is. Op korte termijn zie ik een verbod op wegwerpluiers echt niet gebeuren.”

Een eilandengroep als Vanuatu heeft volgens Gagic beperkte mogelijkheden als het gaat om recycling en dergelijke. “Daarom kan ik me goed voorstellen dat dit verbod daar nu al noodzakelijk is.” Hij geeft aan dat er zeker een stijging is in de afname van wasbare luiers, maar het blijft een niche. “In onze webshop komen mensen die er gericht naar op zoek zijn.”

Er zijn in Nederland diverse initiatieven om luiers te recyclen. Ook is de herbruikbare luier in opkomst. Zo is er inmiddels zelfs een onafhankelijk Kennisplein voor wasbare luiers: WasbareluierWereld. Evenals een vergelijkingswebsite voor wasbare luiers: WasbareluiersVergelijken.nl.

Volgens Milieu Centraal bestaat meer dan vier procent van het huishoudelijke restafval in Nederland uit wegwerpluiers. Jaarlijks dragen ongeveer 550.000 baby’s en kinderen in Nederland luiers. Dit zorgt elk jaar voor 144 miljoen kilo aan luierafval. Per kindje is dat zo’n 260 kilo per jaar ofwel 22 kilo per maand.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven