Ga naar hoofdinhoud

Fonds moet prijs recycling zonnepanelen waarborgen

Foto: Shutterstock

Stichting Organisatie Producentenverantwoordelijkheid E-waste Nederland (Open) lanceert een nieuw waarborgfonds voor zonnepanelen. Ze verwachten een groot aantal afgedankte zonnepanelen voor recycling en verwerking. Om de financiering hiervan te waarborgen, wordt het nieuwe fonds op 1 juli 2023 gelanceerd.

Het huidige tarief voor is gebaseerd op een omslagsysteem, waarbij nog nauwelijks zonnepanelen afval vrijkomt. Dat omslagsysteem is met een toenemende afvalstroom niet meer toereikend. Daarom is in overleg met de branche vastgesteld dat een tarief nodig is van 40 euro per ton. Stichting OPEN-directeur Jan Vlak: “We nemen nu maatregelen om voorbereid te zijn op toekomstige afvalstromen. Met een stabiel tarief voor de komende jaren kunnen we de hoogwaardige verwerking van afgedankte zonnepanelen straks garanderen.”

Groeiend aantal panelen

Eind december 2021 was er 14 Gigawatt (GW) aan zonnepanelen geïnstalleerd in Nederland. Omgerekend zijn dat ongeveer 46 miljoen panelen. Vanwege de energietransitie zal dit aantal snel doorgroeien naar 42,8 GW (circa 140 miljoen panelen) in 2030. Tegen 2044 stabiliseert de groei naar verwachting op 87,5 GW (circa 290 miljoen panelen). De levensduur van een zonnepaneel is 15 tot 30 jaar. Met de toename van het aantal zonnepanelen neemt op een gegeven moment dus ook het aantal afgedankte panelen toe.

Lees ook: