Algemeen

De weegbrug van afvalverbrander AVR in Duiven is sinds donderdagochtend stilgezet uit protest tegen de importheffingen op restafval uit het buitenland. Volgens de FNV staan landelijk duizenden banen op de tocht bij afvalenergiecentrales.

Niet alleen in Duiven wordt actie gevoerd, maar in het hele land worden de weegbruggen van afvalenergiecentrales stilgelegd. Nederland heeft sinds kort een importheffing op restafval uit het buitenland, om op die manier het onaantrekkelijker te maken om restafval naar Nederland te halen. Daarnaast hoopt de regering dat er minder uitstoot van CO2 gemeten worden. Volgens FNV gaat Nederland die doelstelling niet bereiken. Daarbij wordt gebruik gemaakt van cijfers van het TNO, die stelt dat de heffing juist meer uitstoot oplevert binnen Europa.

De vakbond heeft vorige week een ultimatum neergelegd bij de ministers van Economische Zaken (EZ) en Infrastructuur en Waterstaat (I&W). Daarin roept zij het kabinet op om de heffing per 1 januari 2022 weer af te schaffen, precies twee jaar nadat deze is ingevoerd. Dit ultimatum was dinsdag afgelopen. Hanan Yagoubi, bestuurder bij de FNV: “De politiek dwingt ons nu wel om in actie te komen, want zij geeft geen duidelijkheid over hoe ze wil omgaan met het enorme banenverlies.”

Er is inmiddels een alternatief plan ontwikkeld door de sector afvalverwerking. Dinsdag 25 mei wordt een protestactie gehouden door de FNV met een milieuplein in Den Haag. Twee dagen later debatteert de Tweede Kamer over de circulaire economie.

1 reactie op “FNV houdt acties bij AVR tegen importheffing op restafval

  1. Nagelhout schreef:

    Hier kun je dus lezen dat men niet zonder rotzooi uit het buitenland niet rendabel ons van stroom kunnen voorzien.
    Hier met subsidie windmolens neerzetten voor google en kornuiten
    Weilanden vol leggen met zonnepanelen.
    Waar we straks dik voor betalen om op te ruimen. Zet kernenergie in.