Algemeen

De levensmiddelenindustrie neemt zet zich in om voedselverpakkingen duurzamer en beter recyclebaar te maken. Om deze ontwikkeling extra kracht bij te zetten is onlangs het Branche-verduurzamingsplan 2019-2025 van de Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI) vastgesteld en gepubliceerd. In dit plan legt de levensmiddelenindustrie de lat binnen de sector een stuk hoger voor de verduurzaming van voedselverpakkingen in de komende jaren.

In het Brancheverduurzamingsplan zijn verantwoord en duurzaam materiaalgebruik de centrale pijlers voor het nieuwe beleid richting 2025. Daarbij werkt de levensmiddelenindustrie aan uniformering van het materiaal van voedselverpakkingen op de Nederlandse markt, als belangrijke stap naar een meer hoogwaardige recycling van voedselverpakkingen.

Daarnaast is in het document een ‘Tienpuntenplan 2019-2025’ opgenomen en die lijst van acties en interventies zijn bedoeld als concreet handelingsperspectief voor FNLI-leden en het federatiebureau:

  1. Uiterlijk 2025 wil de sector stoppen met het gebruik van primaire voedselverpakkingen van polystyreen (PS). Per 2025 bestaan kunststofvoedselverpakkingen uit (HD)PP, (HD)PE ofwel PET. Het potentieel van deze maatregel is maximaal 7,5 kton meer recycling.
  2. Voor de stroom complexe laminaatverpakkingen start de FNLI samen met partners in 2019 een Community of Practice naar mogelijke alternatieven voor een hogere mate van recyclebaarheid, met behoud van functionaliteit. Het potentieel van deze maatregel is, afhankelijk de uitkomsten en de mate van implementatie, maximaal 7,5 kton meer recycling.
  3. Uiterlijk 2025 stoppen met het op de Nederlandse markt brengen van ‘samengestelde’ voedselverpakkingen die uit twee of meer verschillende type materialen bestaan, zodat deze type voedselverpakkingen geen vervuiling meer zijn in de stroom kunststof of papier en kunnen worden gerecycled.
  4. Uiterlijk 2025 is honderd procent van de zwarte voedselverpakkingen uit te sorteren, dan wel door investeringen in het downstream proces dan wel door gebruik van detecteerbare zwarte verpakkingen. Het potentieel van deze maatregel is maximaal 15 kton meer recycling.
  5. Uiterlijk 2025 stoppen met het coderen met inkt op mono-materialen (met name PET-trays) en starten met lasercoderen.
  6. Alle toegepaste lijmen moeten per 2025 afwasbaar zijn. Op basis van normen of richtlijnen maakt de levensmiddelenindustrie per 2025 uitsluitend gebruik van lijmen, etiketten en sleeves die in de toegepaste sorteer- en recycleprocessen zorgen voor een zo hoog mogelijk sorteer- en recycleresultaat.
  7. Per 2025 ligt het gemiddelde aandeel rPET in trays op vijftig procent. Het potentieel effect van deze maatregel is 10 tot 12 kton minder inzet van nieuw PET materiaal.
  8. Per 2022 is honderd procent van het gebruikte papier en karton gecertificeerd dan wel van gerecycled materiaal. Per 2025 is 75 procent van het op de markt gebrachte papier en karton van ongebleekte aard.
  9. Uiterlijk 2020 wordt voor specifieke productcategorieën en gerelateerd aan sub-branches een materiaalreductiedoel voor 2025 opgesteld. Op basis van de Impact Ratio Benchmarking. Er wordt gewerkt aan het verbeteren van inzicht in de gevolgen van maatschappelijke ontwikkelingen, zoals ‘consumptie onderweg’ en portionering op de hoeveelheid gebruikt verpakkingsmateriaal.
  10. Per 2022 is honderd procent van de private label voedselverpakkingen voorzien van een wegwerplogo, in 2025 heeft 75 procent van de A-merken een wegwerplogo. In 2022 zijn voor enkele verpakkingsformats nieuwe ontwerpen gemaakt ten aanzien van hun zwerfafvalgevoeligheid.

Voor meer info: https://www.fnli.nl/wp-content/uploads/2019/05/FNLI-Brancheplan-Voedselverpakkingen-2025.pdf

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven