Algemeen

Het Finse energieconcern Fortum claimt een nieuwe en efficiënte manier gevonden te hebben om lithium te recyclen uit oplaadbare accu’s, wat zou kunnen helpen om aan de snel stijgende vraag naar elektrische auto’s en accu’s te voldoen. Dat zegt Tero Holländer, die bij Fortum verantwoordelijk is voor het bedrijfsonderdeel accu’s, in een persbericht.

Fortum – dat voor 50,8 procent in handen is van de Finse staat – is een van de grootste Europese stroomproducenten met in 2019 een omzet van ruim 33 miljard euro. Het heeft ook 75 procent van de aandelen in het Duitse Uniper, dat eigenaar is van een groot aantal kolen- gas- en waterkrachtcentrales. Eerder dit jaar kondigde Fortum aan een grote toekomst te zien voor waterstof als duurzame energiebron, maar het recyclen van accu’s staat ook hoog op het prioriteitenlijstje.

Hoe de recyclingtechnologie precies functioneert zegt Holländer niet, wel dat het gaat om een nieuw patent. “Dit is een belangrijke ontwikkeling die zal helpen om aan de enorme vraag naar elektrische auto’s te kunnen voldoen en deze te stimuleren’, aldus Holländer. “Met deze technologie zijn we in staat om op een duurzamere manier lithium uit accu’s van elektrische auto’s terug te winnen.”

Naast het terugwinnen van lithium, werkt Fortum ook aan hergebruik van andere schaarse grondstoffen in een accu zoals kobalt, nikkel en mangaan. In 2019 meldde Fortum dat het in staat was tachtig procent van de grondstoffen in een accu te kunnen hergebruiken. Dit gebeurt in een fabriek in Harjavalta waar het samen met het Duitse Basf en het Russische Nornickel een recycling-cluster wil opzetten.

Holländer: “Onze nieuwe technologie betekent dat we Europa en vooral Finland kunnen positioneren als een van de wereldwijd meest concurrerende en duurzame plaatsen voor de recycling en productie van accumateriaal.”

Volgens Fortum had de wereldmarkt voor recycling van lithium-ion accu’s in 2019 nog een betrekkelijk kleine omvang van 1,3 miljard euro. Maar de verwachting is dat dit de komende jaren toeneemt tot meer dan twintig miljard euro, dankzij het steeds grotere aantal elektrische auto’s op de weg. Het Internationaal Energieagentschap IEA gaat volgens Fortum uit van 125 miljoen E-auto’s in 2030 ten opzichte van rond de drie miljoen nu.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven