Algemeen

Finalisten Circular Awards 2020 bekend

MUD Jeans gaat voor 100 procent gerecyclede spijkerbroeken.

De finalisten die het tegen elkaar op gaan nemen in de strijd om de Circular Awards 2020 zijn bekend. MUD Jeans, Schijvens, Kaumera, Provincie Noord-Holland, Amsterdam Economic Board en Provincie Fryslan zijn de finalisten van de Circular Awards. Zij nemen het op 3 februari, tijdens de Nationale Conferentie Circulaire Economie in Den Haag, tegen elkaar op.

De Circular Awards Business finalisten lopen dit jaar uiteen van circulaire jeans tot een nieuwe grondstof gemaakt van afvalwater. De jeans van Nederlands circulair denimmerk MUD Jeans worden gemaakt van slechts vier verschillende stoffen, één soort materiaal voor de knopen en rivets, en één soort stikgaren. Je kunt de jeans kopen of leasen en teruggestuurde jeans worden gerecycled tot nieuwe denim producten. De textielindustrie moet een metamorfose ondergaan om in 2050 bijna 10 miljard mensen te kunnen kleden.

Bedrijfskledingproducent Schijvens ontwerpt collecties bestaande uit vijftig procent gerecyclede afgedragen of kapotte werkkleding en vijftig procent gerecyclede PET. Hierdoor hoeft het bedrijf geen gebruik te maken van nieuwe grondstoffen. Het resultaat: honderd procent circulair garen.

Kaumera is een nieuwe grondstof uit slib dat ontstaat bij de zuivering van afvalwater. Gezuiverd afvalwater is een waardevolle bron van energie en grondstoffen. In oktober 2019 is in Zutphen de eerste grondstoffenfabriek ter wereld geopend die Kaumera produceert. Deze nieuwe grondstof kent vele mogelijke toepassingen en zorgt voor minder slibafval, 20-35% minder CO2-uitstoot en 30-80% lager energieverbruik.

De Provincie Noord-Holland heeft de kansen voor hoogwaardig hergebruik van hout in Noord-Holland in kaart gebracht en een openbaar rekenmodel ontwikkeld voor verschillende businesscases. Alleen al in de Metropoolregio Amsterdam is er voor een waarde van minimaal 200 miljoen euro gebruikt hout beschikbaar per jaar. De provincie is gestart met een pilot voor twee circulaire houtketens. Zo zijn van bomen uit Amsterdam houten detailleringen gemaakt voor de bouw en krijgen restbalken uit slooppanden een tweede leven in andere gebouwen.

In januari 2015 startte de Amsterdam Economic Board het programma ‘De Metropoolregio Amsterdam als Circulaire Grondstoffenhub’, in samenwerking met gemeenten en overheden van de Metropool Regio Amsterdam, het bedrijfsleven en kennisinstellingen. Het programma heeft als einddoel om de circulaire economie tot het nieuwe normaal te maken op landelijk niveau. De aanpak richt zich op verschillende schaalniveaus tegelijk: wijk, stad, regio, nationaal en EU/ internationaal. De AMEC Board functioneert als trekker (‘transitiemakelaar’) tussen de betrokken partijen en regisseert en bouwt coalities.

De N381 is de eerste Friese provinciale weg waarbij ál het vrijkomende twee-laags ZOAB (zeer open asfaltbeton), 5.600 ton, voor honderd procent circulair wordt hergebruikt voor dezelfde nieuwe weg. Zo komt 7,2 kilometer van de oude rijbaan tussen Donkerbroek en Oosterwolde halverwege 2020 als nieuw asfalt terug op de nieuwe rijbaan. Een veelbelovend begin van de Provincie Fryslân, die stevig inzet op circulaire economie om ervoor te zorgen dat de provincie mooi en leefbaar blijft.

De prijs gaat naar het meest iconische circulaire product of project, dat laat zien wat circulaire economie kan betekenen voor Nederland. De jury reikt daarnaast ook een eervolle vermelding uit aan een iconisch circulair burgerinitiatief.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven