Algemeen

Festivals recyclen massaal plastic

In 2019 heeft een groot deel van de Nederlandse festivals plastic gerecycled of hergebruikt. Met nieuwe initiatieven, zoals onbedrukte bekers blijkt hoogwaardige recycling mogelijk, hoewel het nog veel moeite kost. Uit de nieuwe cijfers van Plastic Promise blijkt dat 80 tot 92 procent van de herbruikbare bekers terugkomt bij de organisatie.

Dankzij het statiegeldsysteem leveren festivalgangers de bekers in bij de bar, waarna ze gewassen worden en jarenlang gebruikt worden. Op www.duurzaambedrijfsleven.nl is te lezen dat dunnere plastic wegwerpbekers ook werden ingezameld met een statiegeldsysteem. Daarvan kwam, afhankelijk van het festival, 41 tot 92 procent terug.

“Het is heel belangrijk om wegwerpbekers goed in te zamelen. Alleen met een schone, pure afvalstroom kan je van gebruikte bekers weer nieuwe bekers maken. En dat is uiteindelijk wat we willen”, vertelt Laura van de Voort, mede-oprichter van Green Events. Green Events zit samen met een heleboel bedrijven en evenementenorganisaties achter Plastic Promise, de beweging die plastic afval op evenementen uit wil bannen.

Plastic Promise begon in 2018 en heeft één doel: voor 2022 moet er de helft minder plastic afval van evenementen komen. Om dat te bereiken heeft elk van de 68 deelnemende evenementenorganisaties eigen doelen gesteld om dat te behalen. Voor sommige organisaties gaat dat sneller dan verwacht; de Zwarte Cross haalde dit jaar bijvoorbeeld al de plasticdoelen.

Van de Voort: “Daar werkten ze niet met een statiegeldsysteem, maar hebben mensen van de organisatie na afloop al het afval uitgeplozen en de bekers gescheiden. Dit kost veel tijd, maar het blijkt wel te werken.” Direct na inzameling konden de bekers naar een recycle-centrum waar ze het plastic verpulveren en nieuwe bekers maken van de korrels.

Het is niet makkelijk om plastic bekers goed te recyclen. Zodra een beker op de grond belandt op een festival, is hij onbruikbaar. Zelfs de drukinkt op het plastic kan ervoor zorgen dat hoogwaardige recycling onmogelijk is. Grolsch besloot daarom bij Zwarte Cross onbedrukte bekers te leveren. Harde herbruikbare bekers zijn niet per se een duurzamer optie dan recycling. “Herbruikbare bekers wegen veel meer. Als je daar twintig procent van kwijtraakt, kan dat veel schadelijker zijn dan wanneer een deel van de dunne wegwerpbekers verdwijnt.”

Er zijn nog grote verschillen tussen evenementen. Van de Voort: “Op sommige plekken probeerde de organisatie de bekers wel in te zamelen, maar bleek er uiteindelijk toch niks recyclebaar. Dat laat zien hoe ingewikkeld het proces kan zijn.” Toch is ze tevreden over het resultaat. “We willen eind 2021 vijftig procent van al het wegwerpplastic door herbruikbare alternatieven te vervangen, of hoogwaardig te recyclen. Daarvoor liggen we nu op koers. Maar het lukt alleen als iedereen samenwerkt en de geleerde lessen na een festival of evenement deelt.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven