Algemeen

Een op het laatste moment geklapte deal, een strop voor de inwoners van Amsterdam en een gesneuvelde wethouder. De al maanden durende crisis rond de noodlijdende Amsterdamse afvalverwerker AEB kreeg woensdag een dramatisch nieuw hoofdstuk.

Bronnen melden aan het Financieele Dagblad dat AEB op een haar na verkocht was aan afval- en recyclebedrijf Beelen. Dit bedrijf uit Harderwijk is opgericht door Wim Beelen (44) en is mede eigendom van miljardair en BrandLoyalty-oprichter Robert van der Wallen. De deal sneuvelde in het zicht van de haven, omdat er in het linkse Amsterdam, de enige aandeelhouder van AEB, geen politiek draagvlak bleek voor een verkoop aan een commerciële partij.

AEB kwam dit jaar in grote financiële problemen door achterstallig onderhoud en een verziekte sfeer op de werkvloer. Hierdoor sloot de directie begin juli per direct vier van de zes verbrandingsovens. AEB, dat ook een bron is van elektriciteit en stadswarmte, veroorzaakte daarmee een nationale afvalcrisis.

Het college stuurt aan op ‘samenwerking’ met HVC uit Alkmaar, maakte het woensdag bekend in een brief aan de gemeenteraad. Deze afvalverwerker is net als AEB in publieke handen. Het bedrijf heeft weinig financiële slagkracht, waardoor de rekening van de redding hoogstwaarschijnlijk naar de hoofdstad gaat.

HVC en AEB hadden in 2018 samen een schuld van meer dan 1,2 miljard euro. Hier stond een gecombineerd bruto bedrijfsresultaat van 115 miljoen euro tegenover. Dit jaar kleurt dit ebitda-resultaat (operationele kasstroom, red.) rood door de crisis in de Amsterdamse afvalcentrale, waar naar verluidt dagelijks ongeveer 500.000 euro verdampt.

De woensdag opgestapte wethouder van Financiën Udo Kock vindt de fusie met HVC onverantwoord. In een koortsachtig overleg met andere wethouders probeerde de voormalige IMF-econoom tot dinsdagavond laat tevergeefs zijn reddingsplan met Beelen erdoor te drukken. Toen dit mislukte besloot hij woensdagochtend zijn ontslag in te dienen bij burgemeester Femke Halsema.

In het afgeschoten plan-Beelen waren alle kosten van de reddingsoperatie voor het recyclebedrijf. Beelen zou de reparatie van de vier verbrandingsovens betalen en ook de kosten van een ingrijpende reorganisatie. Die is nodig, omdat de cultuur op de werkvloer volgens meerdere bronnen ‘ziek tot op het bot’ is. In ruil voor deze investeringen zou Beelen de meerderheid van de aandelen krijgen en de leiding overnemen. Amsterdam zou ook een schuld van 114 miljoen euro kwijtschelden.

Het enige dat nog ontbrak, was de noodzakelijke instemming van de banken: ING, ABN Amro, Deutsche Bank en Bank Nederlandse Gemeenten (BNG). Dat consortium heeft naar verluidt 220 miljoen euro aan krediet uitstaan bij AEB.

Lees meer op de website van het Financieele Dagblad.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven