Ga naar hoofdinhoud

Fashion- en textielbranche bereidt zich voor op fors meer kledingrecycling

Wereldwijd wordt slechts één procent van alle kleding gerecycled in nieuwe textielvezels. Daarom gaat Nederland retailers en kledingproducenten verantwoordelijk maken om kleding in te zamelen voor recycling. In 2025 moet bovendien al het nieuwe textiel en kleding 25 procent gerecycled textiel bevatten. Mariska Boer, voorzitter van EuRIC Textiles en mede-eigenaar van Boer Group, roept retailers op om zich voor te breiden op deze ontwikkeling.

De Circular Textile Days op 14 en 15 september richtten zich op de gehele textielketen, waarbij innovatie centraal staat. EuRIC Textiles vertegenwoordigt de Europese textiel hergebruik en recycling sector. Als voorzitter heeft Boer, die zelf actief is in recyclingindustrie, opgeroepen om overal waar het kan binnen de keten samen te werken. Alleen door in de textielindustrie samen op te trekken, kunnen de doelstellingen vanuit Europa (Green Deal) behaald worden. De EU-verplichting om in alle lidstaten textiel apart in te zamelen in 2025 leidt waarschijnlijk tot een enorme toename in het volume afgedankt textiel. Het doel is dat textiel opnieuw wordt gebruikt of gerecycled.

Tijdens het congres op 14 september klonk hiervoor luide instemming. Boer: “De Uitgebreide Producenten Verantwoordelijkheid (UPV) gaat een enorme impact hebben op de keten en vraagt goede voorbereiding. Wij roepen retailers en kledingproducenten op om zich hierop voor te bereiden. Wij doen er alles aan om de branche vanuit EuRIC zoveel mogelijk te vertegenwoordigen en zo de UPV-doelstellingen realistisch haalbaar te maken.”