Ga naar hoofdinhoud

Papierrecyclers laaiend over dreigende exportrestricties

Foto: Shutterstock

Papierrecyclers hebben hun bezorgdheid geuit over de mogelijk nieuwe regelgeving van de Europese Unie voor afvaltransporten. Na de goedkeuring door het Europees Parlement in januari van strengere procedures en controlemaatregelen, waaronder een verbod op alle afval bestemd voor export, stelt Francisco Donoso, voorzitter van de papierafdeling van de Bureau of International Recycling (BIR), dat de EU secundaire materialen behandelt alsof ze allemaal hetzelfde zijn.

“Dit is een standpunt dat naar mijn mening eerlijk noch redelijk is”, schrijft hij in de laatste BIR Mirror over de sector. De uitvoer van oud papier is altijd bestemd voor recycling en nooit voor afvoer, en toch zullen dezelfde beperkingen gelden, met als gevolg dat de uitvoer van oud papier in de toekomst veel moeilijker zal zijn”.

Donoso zegt dat elke papierfabriek die uit de EU wil importeren, strenge audits zal moeten doorstaan om aan te tonen dat zijn productienormen gelijkwaardig zijn aan die in Europa – maar deze audits worden niet nodig geacht voor Europese fabrieken bij hun aankopen. Als positief punt meldt hij dat China de belastingen op de invoer van papier en karton heeft opgeheven, waardoor de leveringen uit andere Aziatische landen zijn toegenomen en de productie en de vraag naar OCC (golfkarton) zijn gestegen. ‘ Ook de beschikbaarheid van schepen en containers verbetert, wat leidt tot gunstigere vrachttarieven en dus een beetje steun biedt aan onze beschadigde markt”, voegt hij eraan toe. Ondertussen, schrijft Donoso, heeft India de voorgeschreven limieten voor niet-papiermaterialen in zendingen oud papier uit andere landen herzien. Deze nieuwe maatregel zal leiden tot verdere controles in het land van herkomst en een verplichting om al het ingevoerde materiaal te recycleren zonder de optie van verwijdering. Het zal ook leiden tot meer bureaucratie op het gebied van bijvoorbeeld documentatie en contracten”.

Eén reactie op “Papierrecyclers laaiend over dreigende exportrestricties

Reacties zijn uitgeschakeld.