Ga naar hoofdinhoud

Europese Commissie eist hardere aanpak milieucriminaliteit

Frans Timmermans

De EU-lidstaten moeten milieucriminaliteit harder aanpakken, vindt de Europese Commissie. Ze stelt een nieuwe richtlijn voor met zware sancties voor overtredingen die de natuur verwoesten. “De opzettelijke vernietiging van onze natuurlijke omgeving bedreigt ons voortbestaan als mensheid”, aldus vicevoorzitter Frans Timmermans, die verantwoordelijk is voor het gezamenlijke Europese klimaatbeleid.

Het dagelijks bestuur van de Europese Unie wil natuurbescherming in Europa effectiever maken door de lidstaten te verplichten strafrechtelijke maatregelen te treffen voor allerlei wettelijk gedefinieerde overtredingen, inclusief het lozen van chemicaliën, illegale houthandel, illegale scheepsrecycling en illegale wateronttrekking. Daar moeten minimumeisen voor sancties aan gehangen worden, stelt de commissie.

Zo wil Brussel dat milieucriminaliteit die leidt tot de dood of serieus letsel wordt bestraft met gevangenisstraffen tot tien jaar. Andere voorgestelde sancties voor overtreders zijn herstel van de schade die ze aan de natuur hebben toegebracht, uitsluiting van publieke fondsen of aanbestedingsprocedures en intrekking van vergunningen. De EU-landen worden ook verplicht ‘milieuklokkenluiders’ te helpen en met hen samen te werken.

Timmermans: “Serieuze misstanden moeten worden beantwoord met serieuze antwoorden. Straffeloosheid ondermijnt onze collectieve inspanningen om de natuur en biodiversiteit te beschermen, de klimaatcrisis te bestrijden, vervuiling te verminderen en afval uit te bannen.” De commissie stelt voor dat de EU-regeringen elk een nationale strategie tegen milieucriminaliteit ontwikkelen, en dat ze fors inzetten op de gespecialiseerde training van onderzoekers, politie en rechters. Ook moet het verzamelen van data beter.

“Milieucriminaliteit is moeilijk te onderzoeken en voor de rechter te brengen, terwijl de straffen mild zijn”, zegt Eurocommissaris Virginijus Sinkevičius (Milieu). “Daarom moeten we het milieustrafrecht versterken.”