Algemeen

EuRIC nu ook voor bouw en sloop

Foto: Shutterstock

De European Recycling Industries’ Confederation (EuRIC), de koepel voor recyclingbedrijven, heeft een nieuwe afdeling voor de bouw en sloop gelanceerd. Het is voor de koepelorganisatie de zevende tak die zij gaan vertegenwoordigen.

EuRIC’s bouw en sloop afdeling gaat de Green Deal en de industriële strategie van de EU evalueren en bijdragen tot de uitvoering ervan. De bouwsector, die tien procent van de totale toegevoegde waarde in de EU-economie vertegenwoordigt, is volgens de koepel de motor van de economische groei en biedt werk aan ongeveer 25 miljoen mensen. De sector vertegenwoordigt ongeveer 5 miljoen bedrijven, meestal kleine en middelgrote ondernemingen.

De bouw en sloop sector is ook een van de sectoren die volgens de Europese Commissie 30 procent van het jaarlijkse afval en 9,4 procent van de totale koolstofvoetafdruk van de EU genereert. Dat maakt het voor Europese recyclers een sleutelsector om de EU-doelstelling van klimaatneutraliteit te bereiken. Het vereist volgens de EuRIC een duurzamer gebruik van bouwmaterialen, wat niet mogelijk is zonder meer recycling. “De tak Bouw en Sloop is de zevende tak van EuRIC. Hij wordt gelanceerd op een moment dat bouw- en sloopafval als stroom intensief wordt onderzocht door beleidsmakers op EU- en lidstaatniveau. EuRIC kijkt uit naar samenwerking met alle betrokken belanghebbenden om circulariteit in de hele sector te stimuleren”, zegt Emmanuel Katrakis, secretaris-generaal van EuRIC.

Steun

De Vereniging Afvalbedrijven, dat lid is van EuRIC, steunt het initiatief om de recycling van bouw- en sloopafval te intensiveren. In Europa wordt jaarlijks ongeveer 375 miljoen ton bouw- en sloopafval geproduceerd. Het doel is dat in 2023 in Europa 90% van dit afval wordt gerecycled. ‘Met de oprichting van de recyclingtak voor bouw- en sloop worden de belangen van Europese recyclers vertegenwoordigt’, zegt Marc den Hartog, voorzitter van de afdeling Recycling bij de Vereniging Afvalbedrijven en Managing Director Commercial Waste bij Renewi, ‘Wij volgen de invoering van de Green Deal op de voet waarbij we een wezenlijke bijdrage leveren aan de circulaire economie in Nederland en Europa.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.