Algemeen

EucoLight, de Europese koepel van nationale inzamelsystemen van energiezuinige verlichting, vierde onlangs een nieuwe mijlpaal: het recyclen van twee miljard lampen binnen Europa. Tijdens een feestelijke online-evenement blikten vertegenwoordigers van zowel de verlichtingsindustrie als de inzamelsystemen vooruit naar de toekomst van recyclen en de impact daarvan op het milieu.

Europees Parlementslid Simona Bonafè deponeerde officieel de twee miljardste lamp in een recyclecontainer. In haar toespraak wees ze erop dat achteruit leunen geen optie is. “We moeten blijven inzetten op de omslag van een lineair model naar een circulair model waarin de waarde van producten, materialen en grondstoffen zo lang mogelijk in stand wordt gehouden.”

Hervé Grimaud, voorzitter van EucoLight en tevens adjunct-directeur van de Franse non-profit organisatie Ecosystem, stelde dat ‘de leden van EucoLight duidelijk zijn geslaagd in hun missie om zoveel mogelijk lampen in te zamelen en op duurzame wijze te recyclen’. Ourania Georgoutsakou, Secretaris-Generaal van LightingEurope, benadrukte het commitment van de Europese verlichtingsindustrie aan het hergebruik van materialen en de ontwikkeling van duurzame verlichtingsproducten.

Over online verkoopplatformen en het voldoen aan de Uitgebreide Producenten Verantwoordelijkheid (UPV) stelde zij: “Wat offline illegaal is, zou online ook illegaal moeten zijn. Onze verplichtingen jegens de planeet blijven dezelfde, ongeacht waar we onze producten kopen of verkopen.”

Maria Banti, beleidsmedewerker bij het directoraat-generaal Milieu van de Europese Commissie, sprak haar dank uit aan alle producenten in de verlichtingsindustrie voor de gerealiseerde resultaten. Ze onderstreepte daarbij dat het van groot belang is dat producentenverantwoordelijkheidsorganisaties (PRO’s) over voldoende operationele middelen beschikken om aan alle eisen te kunnen voldoen: “PRO’s spelen een cruciale rol bij het behalen van de doelstellingen van de AEEA-richtlijn.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven