Ga naar hoofdinhoud

EU trekt portemonnee voor meer gerecycled kunststof in elektronische apparaten

Het project Increace moet het gebruik van gerecyclede kunststoffen in elektronische apparaten stimuleren. Foto: Fraunhofer IZM

Een nieuw project, gefinancierd door de Europese Unie, moet het gebruik van gerecyclede kunststoffen stimuleren bij elektronische apparaten. Met een budget van 7,2 miljoen euro gaan verschillende partijen aan de slag om dit voor elkaar te krijgen. Het project draagt de naam Increace.

Momenteel zijn de belangrijkste sectoren waarin gerecyclede kunststoffen worden gebruikt de bouw
sector (46%), de verpakkingssector (24%) en de landbouwsector (13%). In elektronische apparaten is dit slechts twee procent. Dit is ongeveer 80.000 ton gerecyclede kunststoffen nieuwe apparaten, terwijl de markt potentieel 2.100.000 ton kan leveren.

Recyclers onderdeel van onderzoeksteam

Het project wordt geleid door onderzoeksinstituut Fraunhofer IZM, en wordt hierin ondersteund door onderzoekers, recyclers, product ontwerpers, fabrikanten, en softwareontwikkelaars. Financiering komt er dus vanuit de EU, via het European Health and Digital Executive Agency (HADEA). Onder de partners bevinden zich onder andere Recycler Mirec, Philips Electronics Nederland, Ingenieursbureau & productontwikkelaar Pezy Group, duurzaam adviesbureau Partners for Innovation, de Universiteit Maastricht, Katholieke Universiteit Leuven en het Belgische technologieonderzoeksinstituut VITO en het softwarebedrijf SAP.

Traceren

De projectpartners gaan een nieuwe data gestuurde sorteeroplossingen ontwikkelen. Hiermee willen ze voorkomen dat potentieel gevaarlijke stoffen in het systeem van gerecycleerde kunststoffen terechtkomen. Het traceren van het materiaal is daarbij volgens de initiatiefnemers erg belangrijk. Dit doen ze met een zogenaamde innovatieve blockchain-aanpak.

Eén reactie op “EU trekt portemonnee voor meer gerecycled kunststof in elektronische apparaten

  • Een belangrijk onderdeel van dit project is om de betrokkenheid van mensen te vergroten om hen meer elektronica te laten inleveren en om de vraag naar gerecycled kunststof bij de aanschaf te vergroten. Het Amsterdamse adviesbureau Partners for Innovation coördineert dit onderdeel.

Reacties zijn uitgeschakeld.