Algemeen

Metaalrecycler EMR in Amsterdam gaat dit jaar de werf uitbreiden en verbouwen. De kolenwerf naast het oorspronkelijke terrein wordt bij de schrootwerf getrokken. Om de werf zo veel mogelijk brandveilig te krijgen, maakt EMR gebruik van de diensten van de Gezamenlijke Brandweer Amsterdam (GBA).

Met de toenemende hoeveelheid elektrische apparaten en elektrische vervoersmiddelen, wordt ook het risico op lithium-ion batterijen tussen het metaalschroot groter. Deze zijn vaak oorzaak van branden, ook bij recyclers. Daarom wil EMR de werf in Amsterdam nog meer toekomstbestendig maken. Dit doen ze door branden zo goed als kan te voorkomen, met bijvoorbeeld vaste warmtebeeldcamera’s en warmtescanners. Met deze apparatuur is de temperatuur in de schroothopen te monitoren. Wordt dit te warm, dan kan er tijdig ingegrepen worden. Nu gebeurt die controle nog met mobiele warmtecamera’s.

Voorbereid bij brand

Mocht er toch brand uitbreken, dan wil de Amsterdamse recycler daar goed op voorbereid zijn. Ze laten zich hiervoor adviseren door een specialistisch team, zodat er in geval van brand snel en doeltreffend gehandeld kan worden om de schade te beperken. De Amsterdamse recycler heeft daarom een abonnement afgesloten voor de diensten van de GBA. Zij zijn gespecialiseerd op het gebied van industriële- en scheepsbrandbestrijding. De brandweer is op deze manier aangehaakt als kennispartner bij het actualiseren van bijvoorbeeld de veiligheidsprotocollen, maar ze staan ook binnen enkele minuten op de werf in geval van brand of andere calamiteiten.

“Natuurlijk hoop je net als in je eigen huis ook op de werf alle maatregelen die getroffen worden nooit nodig te hebben. Maar mocht er zich een calamiteit voordoen, dan kan je maar beter goed voorbereid zijn.” aldus Martijn Vens namens EMR Amsterdam.