Algemeen

Na maanden van geruzie over en weer lijkt de kogel dan toch door de kerk: Veolia en Suez gaan fuseren. De bestuursraden van beide bedrijven hebben overeenstemming bereikt over de randvoorwaarden voor een overname. Veolia gaat 20,50 euro per Suez-aandeel betalen – een beduidend hoger bedrag dan de 18 euro per aandeel die Veolia eerder op tafel legde. Alle sociale beloften die Veolia heeft gedaan, blijven zeker vier jaar in stand.

Opvallend is dat niet langer gesproken wordt over een overname, maar een fusie. Als resultaat van de overeenkomst zou Veolia haar plan voor een ‘wereldwijde kampioen in ecologische transformatie’ kunnen implementeren. Veolia neemt Suez over, inclusief alle onderdelen die het bedrijf eerder als strategisch identificeerde. De jaarlijkse omzet wordt dan zo’n 37 miljard euro.

Daarnaast wordt er een ‘nieuw Suez’ geschapen, met onderdelen die samen een “coherente en duurzame groep vormen”, met een omzet van ongeveer zeven miljard euro per jaar. De focus ligt hierbij op de gemeentelijke water- en afvalactiviteiten in Frankrijk, plus de overige activiteiten op het gebied van water en in de gebieden Italië, Tsjechië, Afrika, Azië en Australië. Dit nieuwe Suez komt in handen van een groep aandeelhouders, waaronder financiële partner van zowel Veolia als Suez en werknemers. De meerderheid van die aandeelhouders moet Frans zijn en ook moeten zij zich minstens vier jaar aan de bestaande sociale beloften houden.

Met de overeenkomst worden ook verschillende acties waarmee Suez een verkoop aan Veolia probeerde te dwarsbomen ongedaan gemaakt. Zo gaat de verkoop van de Australische activiteiten aan Cleanaway niet door en wordt de Nederlandse stichting met de activa van Suez Eau France gedeactiviteerd. Ook worden alle lopende juridische procedures tussen de twee bedrijven opgeschort, en helemaal stopgezet wanneer er een definitief akkoord is. De definitieve fusieovereenkomst moet rond 14 mei gereed zijn.


Philippe Varin, voorzitter van de Raad van Bestuur van Suez, geeft aan dat de raad oplettend zal blijven om te zorgen dat de voorwaarden voor een definitieve overeenkomst ook behaald zullen worden.

“Dit principeakkoord geeft ons alle kansen op een wereldwijde oplossing, die de nodige sociale garanties biedt voor alle werknemers en vooruitzichten”, zegt Suez-CEO Bertrand Camus over de overeenkomst. Hij bedankt alle Suez-teams voor hun inzet voor het strategische plan Suez 2030. “Ik weet dat ik op hen kan rekenen om de komende maanden gefocust te blijven om de beste service aan onze klanten te verlenen.”

Volgens Antoine Frérot, CEO van Veolia, biedt de overeenkomst Frankrijk een toonaangevende speler “in een sector die waarschijnlijk de belangrijkste van de eeuw is”. De overeenkomst is volgens hem goed voor iedereen. “Het garandeert de langetermijntoekomst van Suez in Frankrijk, op een manier die concurrentie behoudt, en garandeert banen. Alle stakeholders in beide groepen zijn hiermee winnaars. De tijd voor confrontatie is voorbij, de tijd van combinatie is hier.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven