Algemeen

De SP in Arnhem wil dat inwoners zich in een referendum uitspreken over het afvalbeleid in de stad. Mochten Arnhemmers zich in die raadpleging tegen het veelbesproken systeem keren, dan betekent dat het einde van diftar, blijkt uit reacties aan Omroep Gelderland. D66 legt zich namelijk bij die uitslag neer.

Allereerst is de vraag of het referendum er komt. Maar als aan de voorwaarden in de verordening wordt voldaan, lijkt daar weinig weerstand tegen. Eerder liet GroenLinks al weten achter deze regels te staan en daar sluiten coalitiepartners PvdA en D66 zich bij aan. “We hebben een referendumverordening. Als daar aan voldaan wordt, moet het referendum er komen”, stelt PvdA-raadslid Vincent Bouma.

Hetzelfde geldt dus voor D66. “Wij zijn voorstander van lokale referenda”, voegt raadslid Maarten Venhoek daar aan toe. Interessanter is dat hij laat weten dat zijn partij zich in dat geval ook conformeert aan de uitslag. En dit betekent dat een ‘nee’ van de Arnhemse bevolking richting het huidige afvalbeleid, datzelfde beleid ook daadwerkelijk de nek omdraait.

De politieke verhoudingen zijn namelijk zo dat als één van de drie partijen – GroenLinks, PvdA of D66 – zich tegen het beleid keert, de voorstanders hun meerderheid verliezen. Dat zou daarmee dus het geval zijn. Wat de PvdA bij een eventueel Arnhems ‘nee’ doet, is nog de vraag. “Dat hangt af van onder meer de vraagstelling en het moment”, zegt Bouma.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven