Algemeen

Het bedrijf Save Plastics slaat de handen ineen met de gemeente Almere om samen de eerste fabriek van Nederland te bouwen waarmee de gemeente haar volledige plasticinzameling kan recyclen. Nu wordt nog zo’n vijftig procent verbrand, maar dit is straks niet meer nodig.

Bram Peters, eigenaar Save Plastics: “Verbranden is niet alleen slecht voor het milieu, het is ook pure geldverspilling: deze grondstof is veel waard.” De gemeente Almere heeft een van de best lopende plasticinzamelingsstromen van Nederland. Het was de gemeente echter al jaren een doorn in het oog dat ongeveer de helft van dat ingezamelde plastic niet werd hergebruikt, maar in de verbrandingsoven verdween. Niet al het plastic is immers goed recyclebaar. Daar komt nu verandering in.

De hoogwaardige plasticfractie, vooral bekend van de PET-flessen, is relatief makkelijk te hergebruiken. Het bestaat uit één soort kunststof met één smeltmanier. De mixfractie, of het laagwaardige plastic, bestaat uit verschillende soorten plastic bij elkaar, die niet kunnen worden gescheiden of erg vies zijn. In Nederland wordt dat over het algemeen verbrand. Zonde, vindt Peters.

Via een aanbestedingsprocedure legde Almere de vraag voor aan de markt. Eén van de inschrijvende partijen was Save Plastics, een bedrijf uit Arnhem dat zich al dertig jaar bezighoudt met kunststof recycling. Het produceert onder meer straatmeubilair, beschoeiing en zelfs woningen volledig van honderd procent gerecycled afvalplastic.

Peters: “De mixfractie is altijd lastig. Het is in feite een samengeraapt zooitje en er zijn maar weinig mensen die daarmee aan de slag kunnen of willen. Liever richt men zich op de makkelijkere recyclebare type plastics. Maar technologisch en budgettair kan alles, de vraag is alleen: wát ga je er dan van maken?”

Bijna alles wat op dit moment van beton of tropisch hardhout is gemaakt, kan ook worden geproduceerd met gerecyclede afvalplastics. Peters: “Het is toch gek dat we tropisch hardhout van ver importeren, met alle CO2-uitstoot van dien, terwijl we een veel beter alternatief uit Nederland kunnen halen! De CO2-uitstoot van het produceren van producten met deze grondstof is veel lager dan bij andere grondstoffen als staal, beton of zelfs hout.”

Bovendien gaat het gerecyclede plastic vijftig jaar mee, aldus Peters. “Daarna kunnen we het zo’n zeven keer opnieuw recyclen, zonder dat de kwaliteit achteruitgaat. Dat maakt het ook een meer kwalitatieve keuze.”

1 reactie op “Eerste volledig gerecycled plasticfabriek in Almere

  1. Tim Hovenier schreef:

    TOP geweldig graag zou ik eens bij Save Plastics op bezoek willen komen

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven