Algemeen

Sportaal, het bedrijf dat voor de gemeente Enschede onder meer sportparken beheert, is door de rechtbank veroordeeld voor milieuvervuiling door rubberkorrels die buiten de kunstgrasvelden van een voetbalvereniging terecht zijn gekomen. De uitspraak kan grote gevolgen hebben voor vergelijkbare gevallen in het hele land.

Het sportbedrijf moet een boete van 10.000 euro betalen, waarvan de helft voorwaardelijk. Daarnaast is Sportaal veroordeeld tot een proefperiode van twee jaar. In die periode mogen geen nieuwe strafbare feiten worden gepleegd. De zaak kwam aan het rollen na een aangifte van milieuorganisatie Recycling Netwerk in 2017. Sportclubs, gemeenten en bandenleveranciers zijn volgens die organisatie strafbaar omdat de korrels zware metalen lekken in de bodem.

Na de aangifte werd een onderzoek gestart. Hieruit blijkt volgens het Openbaar Ministerie dat Sportaal onvoldoende heeft gedaan om vervuiling van de omgeving van de kunstgrasvelden met rubbergranulaat tegen te gaan. De zaak tegen Sportaal is een onderdeel van de totale aangifte van Recycling Netwerk, zegt het OM tegen onderzoeksprogramma Zembla. “In deze zaak gaat het niet om een eenmalig incident, maar een structureel langdurig tekortschietende naleving van de zorgplicht.” Het OM onderzoekt nog of andere partijen vervolgd gaan worden.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven