Ga naar hoofdinhoud

Eerste Belgische recyclingcentrum voor folie tot folie geopend

0Koen Verhaert van Ecoo Groep, Wim Geens van Fost Plus en Ludo Kelchtermans van Nuhma openen de fabriek

In het Belgische Beringen is een nieuwe fabriek geopend voor folie tot folie recycling. Bij Ecoo Beringen wordt polyethyleen folie (PE-folie) gerecycled. Dit plastic wordt bijvoorbeeld gebruikt voor de omverpakking van multipacks en verpakkingszakjes.

In de nieuwe recyclingfabriek is ongeveer 47 miljoen euro geïnvesteerd en is een samenwerking tussen verschillende bedrijven als recycler Ecoo Group en inzamelaar Fost Plus. Jaarlijks gaat de fabriek zo’n 42.000 ton verpakkingsmateriaal recycleren tot regranulaat. Dit wordt opnieuw gebruikt voor geblazen folietoepassingen, vuilniszakken of nieuwe verpakkingsfolies. “De fabriek is een echte innovatie binnen de sector,” zegt Wim Van Den Bossche, CEO van ecoo group “Ze maakt gebruik van de allernieuwste technologieën om fijnmazig gesorteerd materiaal te recycleren: drie hoogtechnologische mechanische recyclagelijnen, een real-time monitoringsysteem dat functioneert op basis van kunstmatige intelligentie en een digitaal platform met kwaliteitsbewaking voor de internationale standaardisatie van r-LDPE (gerecycleerde lage dichtheid polyethyleen). Zo kunnen we grondstoffen van een near-virgin kwaliteit garanderen.”

Eerste van vijf

De fabriek in Beringen is de eerste nieuwe recyclagefabriek van vijf, die samen vanaf 2024 meer dan 75 procent van het plastic verpakkingsmateriaal in België gaat recyclen. In 2021 bedroeg dit percentage nog 12 procent.

De nieuwe fabriek in Beringen biedt ruimte aan 30 nieuwe arbeidsplaatsen.