Algemeen

In het Belgische Waregem startte onlangs een proefproject waarbij één vrachtwagen het restafval van inwoners en bedrijven in de binnenstad ophaalt. De proef, waaraan onder meer afvalbedrijf Vanheede Environmental Services, deelneemt, vindt plaats in het kader van het Urban Waste Collection project van de logistieke speerpuntcluster VIL.

“Zo rijden we minder kilometers voor hetzelfde afval”, zegt Caroline Vanheede, Executive Director Vanheede Environmental Services. “Via innovatie en co-creatie zetten we maximaal in op duurzame mobiliteit in de binnensteden.” Koen Delie van de Intergemeentelijke Maatschappij voor Openbare Gezondheid (Imog) in Zuid-West Vlaanderen en partner in de proef, vult haar aan. “Met het inzamelen van huishoudelijk restafval en vergelijkbaar bedrijfsrestafval door één vrachtwagen is het niet meer belangrijk wie het afval buiten zet, maar wel wat en hoeveel.”

Ook de Stad Waregem en A3 verhuur dat vuilniswagens, veeg- en zuigmachines, containerwagens verhuurt en verkoopt, nemen deel in het project. Uit de proef komt mogelijk een leertraject voort met aanbevelingen voor meer Vlaamse steden. Vaak rijden hier meerdere vuilniswagens rond, zowel van private als openbare inzamelpartners. Vanwege veiligheid, mobiliteit en milieu is hier veel ruimte voor verbetering.

Om het ophalen van bedrijfsafval efficiënter te maken, zijn investeringen nodig in technologie en materieel. Het VIL project Urban Waste Collection gaat onderzoeken hoe bedrijven dit het beste kunnen aanpakken en waarin zij moeten investeren. Het uitgewerkte logistieke concept kan in alle Vlaamse steden worden toegepast. Het VIL-project wil bijdragen aan de leefbaarheid van de steden op het gebied van veiligheid, emissies en mobiliteit, maar ook perspectieven bieden voor een maximale valorisatie van stedelijke bedrijfsafvalstoffen.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven