Algemeen
© TBP Future

Met de Dry Pulping-technologie wordt eerder niet te recyclen oud papier weer tot vezels teruggebracht, zodat het toch weer opnieuw kan worden gebruikt om papier van te maken. Juliane Glahn van van de website innovationorigins.com bespreekt wat de machine kan.

We zijn al zo gewend aan gerecycled papier dat niemand er meer echt van opkijkt. Toch belandt er elk jaar weer een enorme berg papier op de vuilstort, omdat de papierindustrie het niet kan hergebruiken. Het gaat daarbij om diverse soorten speciaal papier, zoals etiketten. Dergelijke producten kunnen niet in water worden opgelost. Dat gebeurt namelijk bij de gebruikelijke manier van papierrecycling.

Daar hebben wetenschappers van de TU Dresden een paar jaar geleden echter iets op gevonden. Het kan ook zonder water. Om deze technologie verder te ontwikkelen, werd een spin-off opgericht: Rethink Paper Making (RPM). Naarmate de onderneming zich uitbreidde, richtten RPM en het engineeringbedrijf TBP Group TBP Future op. Hiermee is de zogeheten Dry Pulping-technologie verder ontwikkeld. Het proces is nu klaar voor toepassing op industriële schaal.

In Nederland komt elk jaar zo’n 2.300 ton aan papier en karton op de markt. Daarvan bestaat 86 procent uit gerecycled materiaal. Er is natuurlijk ook steeds nieuw papier nodig. Met elke recyclingslag vermindert de kwaliteit van het papier. Zonder nieuw papier wordt gerecycled papier uiteindelijk zo slecht van kwaliteit dat het amper meer te gebruiken is. “In Duitsland gaat naar schatting elk jaar ongeveer een miljoen ton speciaal papier naar de afvalberg”, zegt Tilo Gailat. Hij is een van de CEO’s van TBP Future. “Met droge verpulping kan een groot deel van dit afval toch weer gebruikt worden.”

Verknippen
De techniek is oorspronkelijk ontwikkeld door wetenschappers van de Technische Universiteit Dresden. Voor een project over het beter kunnen scheiden van drukinkt uit de pulp voor de papierproductie, had het team kleine papiersnippers nodig. Werknemers in het laboratorium moesten papier met een schaar verknippen. Ze realiseerden zich al na een paar dagen dat dit te arbeidsintensief en inefficiënt was. Zij gingen op zoek naar een apparaat dat deze taak kon overnemen. Zo ontwikkelden ze een machine die papier tot kleine stukjes kon verwerken.

Uiteindelijk bleken deze stukjes te klein om in het oorspronkelijke onderzoeksproject te worden gebruikt. Het inspireerde hen evenwel tot het idee voor het dry pulpingsysteem. Met deze technologie kan papier tot vezels worden teruggebracht. Het proces van het Dry Pulping systeem verloopt in een aantal stappen. Eerst wordt het papier versnipperd, zodat de snippers verwerkt kunnen worden. Daarna worden deze door een lange buis geblazen, waar ze uiteen worden gescheurd tot vezels. Deze worden vervolgens van het restmateriaal gescheiden en samengeperst tot een pulp. Deze kan opnieuw worden gebruikt voor de productie van papier of voor andere producten.

Een belangrijke factor bij deze recyclingmethode is dat er geen grote hoeveelheden water nodig zijn, zoals bij het gewone papierrecyclingproces. Normaal papier kun je in water weken, waardoor er een pulp ontstaat waarvan je weer papier kan maken. Speciaal papier is vaak waterafstotend. Daardoor kan het niet op de gebruikelijke manier worden verwerkt. “Er worden enorme hoeveelheden water bij de reguliere papierproductie gebruikt”, zegt Gailat. “We zeiden tegen onszelf: ‘als we erin slagen het gebruik van water in dit proces te vermijden, dan kunnen we veel energie besparen’. Hoe langer het proces zonder water doorgaat, hoe meer energie we kunnen besparen.”