Algemeen

Vuilverbranding AEB gaat weer doen waarvoor die ooit is opgericht: afval verbranden en energie opwekken. Geen biomassacentrale, geen luierrecycling. ‘De stad doet er goed aan gepaste afstand te houden. Ze zaten er te dicht op.’

Allebei de schoorstenen roken. En sinds kort branden alle afvalovens weer. Daarmee is voor AEB-directeur Paul Dirix (50) ook het moment gekomen om in het Parool voor het eerst terug te blikken op de zomer die de vuilverbranding aan de rand van de afgrond bracht. Eigenaar Amsterdam moest AEB overeind houden met ruim 80 miljoen euro noodsteun en door het bijna-omvallen ontketende AEB een landelijke afvalcrisis. De stad is de problemen bij AEB zo zat dat het de vuilverbranding in de etalage heeft gezet.

Het is niet de eerste Amsterdamse ramp met nationale impact die Dirix op zijn bordje kreeg. In 2012 werkte hij voor spoorbeheerder ProRail, toen een treinongeluk bij de Spaarndammerbuurt even na 18.00 uur tot een dode en 190 gewonden leidde. “Ik ben er die avond nog heen gegaan.” NS en ProRail werden onder verscherpt toezicht gesteld.

Dit was ook de stand van zaken bij AEB, toen Dirix daar eind 2018 aantrad als algemeen directeur. Een levensgroot verschil was er ook: ProRail en NS waren diep doordrongen van de noodzaak hun bedrijven weer onder controle te krijgen, zegt Dirix. Maar AEB reageerde ‘apathisch’ op het toezicht en vertoonde ‘alle kenmerken van een verwaarloosde organisatie’.

AEB kwakkelde al sinds de verzelfstandiging in 2014. Na een serie branden was de Omgevingsdienst, de inspectie die het gehele gebied rondom het Noordzeekanaal bestrijkt, er niet meer van overtuigd dat AEB de veiligheid en het achterstallig onderhoud onder controle had en stelde het afvalbedrijf begin 2018 onder verscherpt toezicht.

Omdat er maar geen verbetering kwam, besloot Dirix op 21 juni van dit jaar – na crisis­beraad met het personeel – om vier van de zes verbrandingslijnen stil te leggen. Het directe gevolg was dat AEB miljoenen aan inkomsten misliep en een noodkrediet nodig had. Toen het stadsbestuur openlijk twijfelde of het de vuilverbranding overeind wilde houden, ontstond een nationale afvalcrisis.

Een kettingreactie dus, maar het begon allemaal met dat onverwachte besluit van Dirix…

De rest van het artikel is te lezen via de volgende link.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven