Algemeen

Terwijl de Tweede Kamer zich buigt over het wetsvoorstel rondom het Digitaal Opkopers Register (DOR), groeit onder recyclers het verzet met de dag. Op social media krijgen de beleidsmakers in Den Haag er flink van langs.

“Ze moeten eens uit die torentjes komen en in de echte wereld afdalen”, zegt batterijrecycler Johan van Peperzeel op Linkedin. “Dit is complete onzin voor de recyclingbranche.”

Ook Peter Roest van Jansen recycling Group, die de bezwaren van de sector namens de Metaal Recycling Federatie (MRF) bij de Kamer en het Ministerie van Justitie en Veiligheid heeft aangekaart, is zeer verbolgen over de nieuwe wet. “Deze wetgeving maakt recyclen onmogelijk”, moppert hij.

Administratieve last

In het Digitale Opkopers Register moeten alle inkomende diefstalgevoelige objecten en materialen worden geregistreerd, ter ondersteuning van de opsporing van gestolen goederen. Het gaat hierbij om een groot aantal categorieën tweedehands goederen, materialen en metalen die geregistreerd moet worden, en daarbij ook de personen die deze spullen aanbieden. Daarnaast moeten de goederen vijf dagen bewaard worden. De registratie zorgt al voor onevenredig veel administratieve last, maar ook het vijf dagen bewaren van bulk is volgens veel recyclers geen haalbare kaart.

Bewaarplicht onwerkbaar

De MRF snapt dat diefstalgevoelige objecten en materialen zoals koper geregistreerd moeten worden, maar de verplichting materialen vijf dagen onaangeroerd te laten kan er bij recyclers niet in. Roest: “Dit betekent voor Jansen Recycling Group dat we zo’n zeven vrachtwagens per dag, vijf dagen lang onaangeroerd bewaren. Dus 35 vrachten blijven liggen zoals ze gestort zijn.”

Volgens Roest komt zo van recyclen weinig terecht. “Ik begrijp dat een juwelier of antiquair een object 5 dagen kan bewaren, en dat deze objecten uniek zijn, en dus herkenbaar. Maar wij hebben bulkmateriaal!”

‘Eigenwijze functionarissen’

Ook Gabriël van Seumeren, eigenaar van Prometaal, reageert op Linkedin: “Als MRF vechten we hier al 10 jaar tegen. We proberen mee te denken en een werkbaar DOR te helpen opzetten, maar eigenwijze (politie)functionarissen weigeren stelselmatig deze voor unieke goederen (denk gsm en fiets met een serienummer) bedoelde regeling aan te passen voor preventie van diefstal en heling van ‘onze’ bulkgoederen.”

‘In gewoon Nederlands: onuitvoerbaar’

Zoals vaker met regelgeving: het idee is goed, maar de uitvoering is volstrekt ondoordacht, oordeeltr  MRF-directeur Hans Koning. “Ik verwacht dan ook dat de Tweede Kamer hier een stokje voor steekt. Huidig wetsvoorstel + uitvoeringsbesluit is niet doelmatig, niet proportioneel, niet effectief en in gewoon Nederlands: onuitvoerbaar.”

3 reacties op “Digitaal Opkopers Register ‘complete onzin voor de recyclingbranche’

  1. Albert De Boer schreef:

    Laat een ambtenaar z’n behoefte ook 5 dagen leggen voordat hij het aanbied aan het riool???

  2. G Timmerman schreef:

    Nieuwe definitie: recyclen is laten liggen?

  3. Peter wols schreef:

    Afgezien van dag prijzen vandaag duur ingekocht morgen prijs daling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.