
De Eemshaven in Groningen krijgt een fabriek voor de recycling van windturbinebladen. Een aantal bedrijven heeft hiervoor een convenant gesloten onder de naam Decom North, met de bedoeling een gesloten keten van levering, demontage en recycling van windturbinebladen op te tuigen. Het ultieme doel: de grondstoffen weer gebruiken in nieuwe windturbinebladen.
Binnen enkele jaren zijn honderden windturbines op zee ten noorden van de Eemshaven toe aan recycling. De recycling van windturbinebladen werd tot nu toe nauwelijks gedaan. De bladen zijn namelijk niet zomaar te recyclen omdat ze zijn gemaakt van composiet. Steeds meer bedrijven kijken nu naar de mogelijkheden de bladen toch te recyclen. In het Groningse Eemshaven is hiervoor het consortium (tijdelijk samenwerkingsverband) Decom North gevormd, dat de recycling van de bladen wil realiseren.
Nieuwe fabriek
In de nieuwe recyclingfabriek die in of nabij de Eemshaven komt, worden wieken tot korrels afgebroken. De korrels worden de grondstof voor nieuwe producten zoals oeverbekledingen, mallen en bruggen. Volgens de deelnemende bedrijven is het ultieme streven de oude windmolenbladen te recyclen in nieuwe windmolenbladen. De proeffabriek biedt ruimte om dit te onderzoeken.
Tot er een (proef)fabriek staat die de windturbinebladen kan recyclen, maakt het consortium gebruik van het in Bremen gevestigde bedrijf Neocomp. Daar verwerken ze glasvezel en kunsthars van gesneden rotorbladen tot cement.

Complete keten
Onderzoeksbureau HorYzon en Hogeschool Windesheim stelden de businesscase op voor de recycling van de windturbinebladen in de Eemshaven. Bedrijven als Chemport Europe, Groningen Seaports en het Offshore Wind Innovation Centre maken deel uit van het samenwerkingsverband. Ze willen gezamenlijk de volledige keten van demontage tot nieuw product neerzetten.
Steeds meer initiatieven
Een samenwerking tussen bedrijven zoals nu gebeurt in Groningen is niet helemaal nieuw. Een jaar geleden werd bijvoorbeeld in Denemarken het project DecomBlades gestart. Ook een consortium, net als Decom North, dat een duurzame en commercieel haalbare oplossingen wil vinden voor het recyclen van de turbinebladen.
De Nederlandse Startup 2nd Life Composites richt zich ook op de recycling van windturbinebladen. Zij hebben een slimme manier bedacht om windturbinebladen te recyclen en willen dit jaar starten met de bouw van een fabriek.