Algemeen

“Juist door het samen aanpakken van het probleem en doelen af te spreken, zie je dat het denken over plastics en eenmalige producten en verpakkingen aan het veranderen is. Ook binnen het bedrijfsleven. Dus als het gaat om die ‘mindchange’, die hard nodig is voor de transitie, dan gebeurt dit mede door het Plastic Pact. Juist omdat we ook Europees zijn doordrongen van het belang van plasticreductie, kunnen we hier als Nederland van profiteren.”

Aan het woord is Arnoud Passenier, Ketenregisseur Circulaire Economie binnen het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Tijdens het congres Waste2Materials sprak hij over de Single Use Plastics-richtlijn van de EU en het Nederlandse Plastic Pact. “De SUP-richtlijn is een onderdeel van de Europese strategie om anders na te denken over en anders om te gaan met eenmalige producten en verpakkingen. Dit leidt er toe dat we met elkaar op een andere manier discussie gaan voeren en op een andere wijze keuzes gaan maken: minder gebruik van plastics, meer recycling en ook meer toepassing van recyclaten. Dus op een andere manier je producten en diensten gaan vormgeven en op de markt brengen.”

Dit is volgens Passenier ook de meerwaarde van het Plastic Pact. “Maar we staan pas aan het begin en dit geldt tevens voor de transitie. Ook al zijn we koploper, er is nog zoveel te doen. Om de circulaire economie werkelijkheid te laten worden, is het nodig om met elkaar dit ‘avontuur’ aan te gaan. Door de energie, maar ook door de kwetsbaarheid die partijen tonen, komen we steeds een stapje dichterbij het ultieme doel. Er zijn heel veel bedrijven bij me geweest die eerlijk aangaven niet goed te weten waar ze moesten beginnen. Hoe ze er mee moesten omgaan. Zeker in relatie tot de voedselverspilling. Ze lopen tegen bepaalde problemen, terwijl de druk om te verduurzamen, ook bij consumenten, groot is. Het is goed om die dilemma’s bespreekbaar te maken.”

In het komende nummer van Recycling Magazine Benelux kunt u meer lezen over de SUP-richtlijn en het Plastic Pact.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven