Ga naar hoofdinhoud

DBG Bio Energy bouwt bio-LNG fabriek in Delfzijl

De locatie waar de nieuwe fabriek moet komen. Foto: Groningen Seaports

DBG Bio Energy uit Amsterdam gaat in Delfzijl een commerciële fabriek bouwen, die industrieel afval gaat omzetten in bio-LNG, groene kunstmest en vloeibare CO2. Daartoe heeft het bedrijf een locatie van tien hectaren van Groningen Seaports aangekocht aan de Oosterhorn in Delfzijl. Eerder dit jaar liet het bedrijf zijn oog vallen op het terrein van Port of Moerdijk.

DBG Bio Energy streeft ernaar om eind 2022 met de productie te starten. Daarbij gaat het om de verwerking van cellulose-houdend industrieel afval tot biogas door middel van een gepatenteerde enzymtechnologie. Het biogas wordt vervolgens verwerkt tot bio-LNG, een hernieuwbare vervanger van fossiel LNG, en CO2 van hoge zuiverheid. De capaciteit van de nieuwe installatie wordt 15 kton bioLNG per jaar.

Bio-LNG gaat in de komende jaren een essentiële rol spelen bij het koolstofvrij maken van het zware weg- en zeetransport, aldus DBG. Hierbij is elektrische aandrijving geen optie. Het gas kan worden opgeslagen en gedistribueerd via de bestaande LNG-infrastructuur. Daarnaast levert het upcyclingproces ook zo’n 140.000 ton per jaar aan groene kunstmest op.

De fabriek wordt de eerste full scale commerciële unit van DBG BioEnergy. Het bedrijf wil in de komende vijf jaar in totaal vijf van deze installaties bouwen. In Delfzijl, maar ook elders in Nederland en Europa.