Ga naar hoofdinhoud

CurvCode zorgt voor verbetering sorteerstap in recyclingproces plastic trays

MULTIVAC, fabrikant van verpakkingsoplossingen voor alle soorten levensmiddelen, medische, farmaceutische en industriële producten, heeft de handen ineengeslagen met FiliGrade Sustainable Watermarks en Bond Seafood. De drie bedrijven leveren hiermee een belangrijke bijdrage voor grootschalig hergebruik van plastic.

CurvCode, ontwikkeld door FiliGrade, maakt het mogelijk afval te sorteren naar verschillende soorten food en non-food plastic. De nieuw ontworpen recyclebare visverpakkingen mét CurvCode van Bond Seafood liggen vanaf nu bij diverse supermarkten in de schappen. Voor de ontwikkeling van deze recycled PET (rPET-visverpakking) werkte MULTIVAC samen met een van de productiepartners van MULTIVAC. Een mooie bijkomstigheid is dat hiermee een Nederlandse PET-tray is voorzien van een Nederlandse innovatie voor het digitaal coderen van plastic: CurvCode.

Met CurvCode kunnen voedselverpakkingen uit huishoudelijk afval worden verwijderd en gesorteerd naar verschillende plasticsoorten. Deze zuivere reststromen komen in aanmerking voor recycling tot nieuwe voedselverpakkingen. Hiermee wordt een grote stap gezet naar inzet van plastic afval als grondstof voor voedselverpakkingen en transitie naar een duurzame plasticketen.

CurvCode werkt als braille. PET-verpakkingen worden voorzien van een aantal verhoogde stippen waarmee de plasticsoort kan worden herkend. Zo kunnen afvalverwerkers, die gebruik maken van CurvCode detectieapparatuur, verschillende plasticsoorten machinaal van elkaar scheiden. Dit is een belangrijke stap om plastic voedselverpakkingen in te zetten binnen een circulaire plasticketen. Deze nieuwe tray met CurvCode van Bond Seafood ligt nu dus als eerste in Nederland in de winkel.