Algemeen

In deze zorgelijke tijden willen we als RMB onze lezers toch op de hoogte houden hoe de collega’s omgaan met de bijzondere omstandigheden. Vandaar dat we diverse mensen uit de branche hebben benaderd. Hoe gaan zij om met de Coronacrisis en hoe proberen ze het hoofd boven water te houden? In deze achtste aflevering komt Monique Fioole van RetourMatras aan het woord.

 • Hoe gaat het met je?
  “Met mij persoonlijk gaat het goed. Ik werk thuis dus heb dagelijks contact met mijn collega’s en klanten. Het was even wennen, want ik heb twee pubers op het voortgezet onderwijs die nu dus ook thuis zijn, maar naast de dagelijkse discussies over huiswerk en slechte WiFi is het ook stiekem best gezellig zo met z’n drietjes.”
 • Hoe gaan de zaken?
  “Best goed zeker gezien de omstandigheden. Dat komt ook doordat we verschillende soorten klanten hebben, namelijk producenten en verkopende partijen, alsmede de gebruikers hotels, gevangenissen et cetera als de inzamelaars milieustraten en afvalinzamelaars als klant. De directe verkoop is tijdelijk minder geweest of soms zelfs helemaal stil gelegd. Daarentegen stonden er voor de milieustraten kilometerslange files dus onze aanwas van matrassen bleef redelijk goed op gang.”
 • Waar lopen jullie in deze Corona-crisis tegenaan? Speciale maatregelen?
  “Normaal gesproken zijn wij uitermate gastvrij. Chauffeurs weten de koffieautomaat te vinden en in de kantine staan meer stoelen dan er werknemers zijn. Helaas moeten de chauffeurs zich nu beperken tot het lossen van de matrassen en mogen zij het pand niet betreden. We hebben normaal gesproken ook geregeld bezoek van onze (toekomstige) klanten en andere belangstellenden voor een rondleiding op de fabrieken. Dat kan nu ook geen doorgang vinden. Heel jammer want we hebben juist een nieuwe locatie in gebruik genomen in Zeeland (NB) en dat zouden we natuurlijk weer graag aan iedereen laten zien. Maar dat komt wel weer in de toekomst.”
 • Zijn er afspraken gemaakt met medewerkers?
  “Uiteraard. Iedereen heeft vanaf het begin van de uitbraak informatie gekregen over de extra regels rondom Corona. Ook hangt deze informatie zichtbaar op meerdere plekken in het bedrijf. Daarnaast zijn maatregelen genomen, zodat iedereen in ieder geval 1,5 meter afstand kan houden. Ook is iedereen op de hoogte van het feit dat derden, in principe, het pand niet meer mogen betreden. Ook zijn werktijden van de dag- en avondploeg aangepast, zodat zij elkaar niet tegenkomen. Alle medewerkers die niet op de fabrieken werken, werken thuis.”
 • Wat zijn de uitdagingen en kansen?
  “De uitdaging is om het aanbod, dat normaal vrij stabiel is en nu fluctueert, efficiënt te verwerken. De klant wil snel van de matrassen af, wij zijn gebaat bij een constante stroom, in verband met het beperkt houden van de voorraad en de inzet van personeel. Dus dat is soms een puzzel. Maar het lijkt wel of iedereen in deze tijd nog iets flexibeler is dan normaal, dus met elkaar lossen we de meeste dingen op, voordat het echt een uitdaging wordt.
  Kansen zijn er altijd en dat is nu niet anders, alleen liggen ze nu niet zo voor de hand. We krijgen nog steeds dagelijks aanvragen voor de recycling van matrassen, dat gaat zonder veel moeite door. Onze kansen liggen nu meer op het gebied van communicatie. We zijn een vrij platte organisatie, met korte lijnen en dat werkt heel goed, maar met de maatregelen die we nu genomen hebben, valt er toch een stuk vanzelfsprekendheid weg. Inmiddels hebben we het communiceren via Teams en andere hulpmiddelen allemaal aardig onder de knie en blijven we daar zeker gebruik van maken.”
 • Hebben jullie contact gezocht met collega-bedrijven, brancheorganisaties en/of de overheid?
  “Onze brancheorganisatie Vereniging Afvalbedrijven informeert ons dagelijks met een nieuwsbrief. Dat is prettig, omdat je op deze manier zonder veel moeite de juiste en meest up to date informatie tot je krijgt.”
 • Gezondheid is het allerbelangrijkste, maar hoe zorgen jullie er voor dat ook het bedrijf overeind blijft?
  “Wij hebben in de afgelopen weken een wat rustigere periode gehad en daar ons operationele team op aangepast. Daarnaast zijn de grondstofprijzen sterk gedaald, maar de afzet is wel voldoende. Verder ondervinden wij minimale hinder van deze crisis gelukkig. Wellicht is dat ook de reden waarom wij net zo positief als altijd kijken naar de toekomst. Naast de productie van ‘bonded foam’, die nu continu draait, zijn we alweer bezig met het bekijken van de mogelijkheden van chemisch recyclen. We blijven in beweging!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven