Algemeen
Foto: Seneline/Shutterstock

De internationale recyclingindustrie uitte al haar zorgen over de spanningen tussen Rusland en Oekraïne. Die zorgen bleken terecht. Communicatie gaat moeizaam, de handel is moeilijk. Ook Nederlandse recyclers merken de gevolgen van het conflict.

In het Brabants Dagblad vertelt Steef Stadelmayer van IT-recycling in Uden over de gevolgen die het conflict heeft voor zijn bedrijf. Hij had aan Oost-Europa een belangrijke afzetmarkt. Het bedrijf recyclet computers en handelt daarmee veel met landen als Oekraïne in Rusland. Lastige communicatie en het doen van betalingen vanuit die landen maakt de handel nu moeilijk.

Tom Bird: ‘Mijn gedachten zijn bij BIR-leden en zakenpartners in Oekraïne’

In een reactie op het conflict in Oekraïne spreekt Bureau of International Recycling (BIR) voorzitter Tom Bird zijn ontzetting, bezorgdheid en woede uitspreken uit over het conflict in Oekraïne. “Mijn gedachten gaan op dit moment uit naar de onschuldige burgers aan beide zijden van deze oorlog”,

Volgens Bird is het nog te vroeg om de omvang van de huidige situatie, de langetermijngevolgen in Oekraïne en de daaruit voortvloeiende gevolgen op mondiaal niveau te begrijpen en te meten. “We zien nu al dat de aandelenmarkten onder druk staan, en dit zal ongetwijfeld zijn weerslag hebben op de wereldeconomie”, zegt hij. De industrie komt net terug uit twee jaar coronapandemie en krijgt nu weer een nieuwe uitdaging voor de kiezen. “Laten we de situatie en de ontwikkeling ervan in het oog houden en er zeker van zijn dat de BIR al het mogelijke zal doen om de leden de nodige steun te verlenen in deze moeilijke tijden.”