Ga naar hoofdinhoud

Concurrenten slaan handen ineen voor recycling B2B-textiel

Foto: Cibutex

Afgekeurd textiel uit bijvoorbeeld hotels en restaurants wordt dankzij een nieuwe coöperatie gerecycled tot nieuw materiaal. In de coöperatie genaamd Cibutex slaan vijf bedrijven uit de textielindustrie hiervoor de handen ineen. Zij zorgen voor de inzameling, het vervoer naar de recyclagepartners en de vergoeding voor het oude textiel.

Cibutex staat voor “circular business textile”. De coöperatie pleit voor meer duurzaamheid in de textielbevoorradingsketens en richt zich nu vooral op bedlinnen, tafellinnen en badgoed. In de toekomst komt daar ook ander textiel bij, zoals werkkleding. Het textiel dat aan het einde van de levensduur is gekomen kan hiermee op industriële schaal worden gerecycled. Van de vezelgrondstoffen die worden teruggewonnen wordt weer nieuw textiel gemaakt. Hoe meer textiel hiervoor beschikbaar komt vanuit de sector, hoe beter. De coöperatie hoopt dan ook dat meerdere bedrijven zich zullen aansluiten. Elk Europees textielservicebedrijf kan lid worden van Cibutex.

Gesloten textielketen

“Elk linnenverhuurbedrijf beschikt over veel van dezelfde producten, die telkens hetzelfde proces doorlopen: het textiel wordt gewassen, gesorteerd en na de gebruiksperiode weer opgehaald. Na vele wasbeurten wordt het textiel afgekeurd. Wij zien met dit afgekeurde textiel een unieke kans om het idee van een gesloten textielketen eindelijk in de praktijk te brengen”, zegt Cibutex-directeur Jan Lamme.

Vijf bedrijven

Achter Cibutex zitten vijf bedrijven uit de sector. Vier daarvan zijn textielservicebedrijven, één is toeleveringspartner: Blycolin Textile Services (Zaltbommel, NL), Dibella (Aalten), Edelweiss Groep (Den Haag/Leiden), Lamme Textile Management (Amsterdam, NL) en Nedlin (Elsloo, NL). Opvallend is dat de textielservicebedrijven concurrerend zijn, maar voor dit doel de krachten bundelt. “In ons B2B-gebruikte textiel liggen belangrijke hulpbronnen verstopt. We willen deze terugwinnen in samenwerking met relevante recyclingbedrijven en zo de recycling van textiel te bevorderen”, zegt mede-oprichter Luuk de Win (Nedlin). “Wij hebben onze krachten gebundeld om zo voldoende kritische massa bij elkaar te brengen om uiteindelijk ook de definitieve bestemming van ons afkeur linnen te kunnen bepalen, met als doel textiles to textiles.”