Algemeen

De kosten voor het verwerken van afval in Westland nemen in de periode vanaf 2018 tot 2021 toe met liefst zes miljoen euro. Volgens het Algemeen Dagblad gaat het dit jaar om een kostenstijging van 2,8 miljoen euro.

Voor die flinke toename zijn vijf oorzaken aan te wijzen, schrijft het Westlandse college aan de gemeenteraad. Nog steeds neemt de hoeveelheid afval die moet worden opgehaald én verwerkt verder toe. Doordat veel mensen door het coronavirus thuis zitten, zijn zij meer gaan opruimen en is er nóg meer afval dan in dezelfde periode vorig jaar, aldus de gemeente.

In 2019 heeft de gemeente een nieuw contract afgesloten met afvalverwerker Renewi, die zich als enige inschreef. Tevens sloot Westland een nieuwe overeenkomst af met HVC voor het ophalen van oud papier. Voor het verwerken van grofvuil zijn, door de sluiting van de gemeentewerf in ‘s-Gravenzande, nog maar twee locaties (Monster en Naaldwijk) geopend.

Om voldoende capaciteit te hebben, zijn de openingstijden daarvan uitgebreid. Omdat het eigen personeel niet al die uren kan opvangen, is er een contract met Patijnenburg afgesloten. Ook is de zogeheten ‘verbrandingsbelasting’ op restafval van 13,21 euro naar 32,12 euro per ton verhoogd. Om kostendekkend te zijn, moet het tarief van de afvalstoffenheffing met meer dan 30 procent stijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven