Algemeen

Coca Cola European Partners (CCEP), de grootste Coca-Cola-bottelaar wereldwijd, investeert in CuRe Technology. Dit is een Nederlandse recyling startup die een tweede leven kan geven aan verschillende soorten plastic polyester die nu nog veelal lastig te recyclen zijn. Dit ondersteunt de transitie naar een circulaire economie voor plastic PET-flessen.

Door de investering van CCEP Ventures kan CuRe zijn veelbelovende ‘vernieuwings’-technologie voor plastic verder ontwikkelen, van demonstratiefabriek tot het punt waarop deze commercieel kan worden ingezet. Dit is een exclusieve overeenkomst binnen de Water- en Frisdrankensector.

De technologie van CuRe kan CCEP ondersteunen bij de ambitie, samen met The Coca-Cola Company in West-Europa, om het gebruik van nieuw ‘virgin oil based’ PET uit te bannen komend decennium. Hierdoor gebruikt CCEP in West-Europa jaarlijks ruim 200.000 ton minder nieuw ‘virgin’ plastic voor het verpakkingsportfolio.

Als onderdeel van het gezamenlijke duurzaamheidsplan ‘This is Forward’, hebben Coca-Cola European Partners en The Coca-Cola Company in West-Europa de ambitie om tegen 2025 alle verpakkingen in te zamelen en ervoor te zorgen dat alle verpakkingen volledig recyclebaar zijn.

In Nederland bestaan de PET-flessen van Coca-Cola momenteel voor meer dan vijftig procent uit gerecycled plastic. De PET-flessen van een aantal merken, zoals Chaudfontaine en Fuze Tea bestaan voor honderd procent uit gerecycled plastic. Het is de doelstelling van CCEP om voor alle PET-flessen toe te werken naar honderd procent recycled plastic, door gebruik te maken van volledig gereyclede of hernieuwbare materialen.

Josse Kunst, Chief Commercial Officer of CuRe: “Polyester is een van de best recyclebare plastics ter wereld en mag niet worden verspild. Voor de initiële ontwikkelingsfase van het CuRe-proces in het laboratorium, ontvingen we een subsidie van de Europese Unie en vanuit de provincies Drenthe, Friesland en Groningen. Met de investering van CCEP Ventures kunnen we onze ambitie om een energiezuinige oplossing te creëren voor de oneindige recycling van polyester, sneller realiseren.”

De steun van CCEP Ventures maakt het volgens Kunst mogelijk om te starten met het recyclen van moeilijk te recyclen plastic, zoals gekleurd of niet transparant plastic, te recyclen naar hoge kwaliteit voedselveilig polyester en om de eerste stap zetten richting het uiteindelijke doel om alle polyester oneindig te recyclen, steeds opnieuw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven