Ga naar hoofdinhoud

CO2-meters van gerecycled plastic voor Vlaamse schoolklassen

Enkele Belgische organisaties hebben CO2-meters gemaakt van onder andere gerecyclede botervlootjes om de luchtkwaliteit in Vlaamse schoolklassen te monitoren. De ruim 2.000 huisjes worden gratis ter beschikking gesteld.

De huisjes zijn gemaakt van gerecycleerd polypropyleen (PP) uit de Nieuwe Blauwe Zak. Het gerecycleerde materiaal van onder meer botervlootjes en plastic potjes krijgt hiermee een nieuw leven. De Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) en Connectum, ontwikkelaar en producent van slimme oplossingen voor duurzaam energie- en waterbeheer, ontwikkelden de huisjes in samenwerking met Fost Plus. Dit is een initiatief dat selectieve inzameling, sortering en recycling van huishoudelijk verpakkingsafval promoot, coördineert en financiert. Fost Plus stelt ruim 2.000 CO2-meters gratis ter beschikking aan klassen in het lager onderwijs via haar educatieve workshops over recycling.

Ramen open

Een goed binnenklimaat is belangrijk voor een goede fysieke én mentale gezondheid. Het voldoende ventileren van drukke ruimtes zoals klaslokalen is een noodzakelijke maatregel in de strijd tegen het COVID-19 en andere virussen. De CO2-meter van VITO, Connectum en Fost Plus houdt leerlingen en leerkrachten op een laagdrempelige manier alert op het belang van een goede luchtkwaliteit. Kleurt het huisje groen, dan is de ventilatie in orde. Bij oranje of rood is het tijd om het raam open te zetten en de klas extra te verluchten.