Algemeen

De regio rond Chemelot moet in de komende decennia toonaangevend worden op het gebied van duurzaamheid en recycling. Daarvoor moeten Den Haag en Europa wel de beurs trekken, zo zeggen lokale overheden, instellingen en bedrijven.

Op industrieterrein Chemelot zijn al veel partijen bezig met de circulaire economie. Er wordt geëxperimenteerd met recycling en vergroenen van grondstoffen. Afval moet gaan dienen als de grondstof van de toekomst. Het gebied heeft zich tot doel gesteld om in 2050 klimaatneutraal te zijn. En daar moet ook de omgeving van profiteren.

Daarom is de Ontwikkelagenda Circular Hub opgesteld. Daarin staat dat de regio vol moet inzetten op hergebruik van grondstoffen en innovaties om dit mogelijk te maken. “Want de transitie biedt veel kansen”, zegt Bert Kip, directeur van Brightlands Chemelot Campus. De campus is een van de partijen die samenwerken om van Limburg het eerste Europese circulaire knooppunt te maken.

Kloppend hart van de hub moet chemisch industrieterrein Chemelot en de campus worden. Kip: “Hier gaan we producten ontwikkelen die we weer kunnen hergebruiken. Maar we gaan ook met innovaties komen die bijvoorbeeld productieprocessen groener maken.”

Volgens de partijen levert dit de komende jaren minstens 15.000 nieuwe banen op. En dat is volgens wethouder Pieter Meekels van Sittard-Geleen belangrijk voor de regio. “We hebben nu te maken met krimp. Als we dit kunnen realiseren, is er geen krimp meer. Dan hebben we huizen nodig voor de mensen die hier komen werken.” Ook denkt hij dat de regio interessanter wordt voor studenten.

Met de Circular Hub geeft Limburg gehoor aan een oproep van het rijk. Die nodigde de regio uit om als proeftuin te fungeren. Dat betekent wel dat er geïnvesteerd moet worden. In infrastructuur, openbaar vervoer, verbindingen met windmolenparken op zee, zodat Chemelot groene energie kan gebruiken om processen te elektrificeren. “Als we dit allemaal optellen gaat het om miljarden”, denkt Meekels. Dit geld moet onder meer van Den Haag en Europa komen.

De ontwikkelagenda is opgesteld door de gemeente Sittard-Geleen, de Provincie Limburg, Chemelot Industriepark, Brightlands Chemelot campus, DSM, Brightsite, Brightlands Materials Center, AMI-BM, Universiteit Maastricht, Zuyd Hogeschool, Vista en CHILL. Maar ook de omgeving moet erbij betrokken worden en gaan meedoen. Draagvlak onder de bevolking is volgens wethouder Pieter Meekels van groot belang.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven