Ga naar hoofdinhoud

Circulair bouwen kent verschillende vormen 

Zowel opdrachtnemers als opdrachtgevers besteden steeds meer aandacht aan duurzaamheid in de bouwsector. Een opdrachtnemer heeft een grotere kans een opdracht toegekend te krijgen, wanneer deze bijvoorbeeld actief inzet op circulair bouwen. Doel van het circulair bouwen is het zo goed mogelijk hergebruiken van bestaand bouwmateriaal, verkregen bij het strippen of volledig slopen van constructies. Circulair bouwen en duurzaamheid in de bouwsector gaan echter verder dan het hergebruiken van bouwmateriaal; denk bijvoorbeeld ook aan het hergebruik van communicatiemiddelen.

Hergebruik van communicatiemiddelen in de bouwsector 
Banners bestellen bij Drukzo is populair onder bouwbedrijven, bijvoorbeeld om omwonenden op de hoogte te brengen van de aanstaande bouw van een nieuwe woning of het renoveren van een bestaand pand. Door deze banners zo algemeen mogelijk te houden, kunnen deze na de uitvoering van een project nogmaals gebruikt worden. Vermeld er bijvoorbeeld uitsluitend contactgegevens op en verwijs naar een centrale pagina op de website met alle projecten en bijbehorende details. Zo valt een banner of spandoek niet slechts voor één project te gebruiken, maar is deze steeds weer opnieuw in te zetten. Spandoeken bedrukken en hergebruiken is overigens niet alleen een hele duurzame keuze, maar ook een voordelige. 

Circulair bouwen heeft de toekomst 
Het recyclen van bouwmaterialen kost relatief veel energie, zeker in vergelijking met het hergebruik van deze materialen. Denk aan houten balken, complete kozijn en bijvoorbeeld ruiten die in andere projecten opnieuw gebruikt kunnen worden. Er zijn steeds meer partijen gespecialiseerd in het op een zo net mogelijke wijze verwijderen van deze materialen uit bestaande gebouwen. Door materialen te hergebruiken hoeft slechts een klein deel van een constructie te worden gerecycled. Bruikbare materialen worden niet alleen aangeboden aan grote bouwbedrijven; ook particulieren kunnen online materialen aanschaffen voor de realisatie van hun eigen projecten. Deze materialen zijn doorgaans goedkoper dan de materialen uit de bouwmarkt. 

Restanten van een constructie bij sloopwerkzaamheden recyclen 
Datgene wat niet direct herbruikbaar is na de sloop of het strippen van een gebouw kan worden gerecycled. Op deze manier ontstaat een gesloten kringloop en wordt de stroom aan afval tot een minimum beperkt. Daarbij helpt het de vervuiling van de bodem en bijvoorbeeld waterwegen te voorkomen. Zo’n acht jaar geleden bestonden de producten in de bouw voor zeker een kwart uit afval. Het sloopafval werd daarin nog niet meegenomen. De verwachting is dat dit percentage steeds verder afneemt als gevolg van het hergebruik en recyclen van materialen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.