Algemeen
Waar gaat plastic naartoe als je het weggooit? Tot een jaar geleden was het antwoord meestal: China. Maar de Volksrepubliek sloot in januari 2018 de grenzen voor 24 categorieën afval, waaronder plastic. En dit lijkt een zegen te zijn voor de Europese en ook de Nederlandse recycle-industrie. Sinds de start van de rapportage in 1992 heeft China in totaal 106 miljoen ton plasticafval geïmporteerd, goed voor 45,1 procent van alle bij elkaar opgetelde importen. Maar het land wilde niet langer ‘het afvoerputje van de wereld zijn’ en stopte met het importeren van afval.

Recyclebedrijf Van Werven in Flevoland profiteert flink van de Chinese ban op plasticafval. Zo opende het recyclingbedrijf begin januari zijn vijfde Europese locatie, in Zweden. En een zesde locatie waar het bedrijf ‘kunststof afval een nieuw leven geeft’ staat in de steigers. “Allemaal dankzij een beslissing van een Chinese minister”, zegt Ton van der Giessen, directeur van het bedrijf, tegen RTL Z. De Chinese importban heeft de Europese plasticrecyclers volgens hem enorm geholpen. De beslissing geeft meer zekerheid. “En daardoor meer ruimte om te investeren.” Het bedrijf begon met het recyclen van harde plastics, zoals tuinstoelen. Die plastics worden verwerkt tot korrels (recyclaat), die vervolgens weer gesmolten kunnen worden om nieuwe plastic producten van te maken.

De sector kent volgens Van der Giessen twee uitdagingen: hoe kom je aan voldoende materiaal om te recyclen en waar kun je die gerecyclede korrels vervolgens weer kwijt? “Toen we dertien jaar geleden begonnen was het grootste probleem om producenten te overtuigen dat ze onze korrels konden gebruiken”, zegt hij. Daarna verschoof het probleem naar het aanbod van plastic. “Want als wij geen restplastic hebben, kunnen we ook niets recyclen”, zegt Van der Giessen. De stroom plasticafval is niet constant en er is veel concurrentie. “Wat wel wordt verzameld, en niet in de verbrandingsoven terechtkomt, werd voor het grootste deel naar China geëxporteerd. Dat was goedkoper. Slechts een klein deel kwam bij ons terecht”, zegt Van der Giessen.

Dat is nu wel anders. De grote Chinese concurrent is vrijwel verdwenen. “Het aanbod is voor ons denk ik wel vervijfvoudigd. Nu is ons grootste probleem dat we niet genoeg productiecapaciteit hebben. Die hosannastemming geldt nog niet voor alle bedrijven in deze branche. Van Werven verwerkt het materiaal zelf, maar een aantal recyclingbedrijven exporteerde het plastic ook naar China. Dit gebeurde bijvoorbeeld bij Kras Recycling uit Volendam. “Wij exporteerden ongeveer de helft van onze handel naar China”, zegt directeur Ben Kras. Daarin was het bedrijf niet de enige, zo stelt hij dat ongeveer 50 procent van al het plastic afval in de wereld in China terecht kwam. En dit merkt het bedrijf nu in hun afzet. “We hebben afgelopen jaar toch wel 20 tot 25 procent minder volume-omzet gerealiseerd”, zegt hij.

Kras is tevens co-voorzitter van NRK Recycling, de branchevereniging voor de kunststof recyclingindustrie in Nederland, en ziet dit beeld ook terug bij collega’s. Door de Chinese regels wijkt Kras nu met een deel van zijn plastic uit naar andere landen. “De marktprijzen zijn soms wel met 80 procent gedaald omdat de massale vraag uit China is weggevallen. Daardoor zijn landen als Turkije, Vietnam, Maleisië en Indonesië interessant genoeg geworden om heen te exporteren.” Maar hij is niet negatief en benadrukt dat het overgangsperiode is. Kras ziet kansen voor de Europese recyclingbedrijven. Want juist nu is er in Europa behoefte aan meer capaciteit. Hoeveel capaciteit er door de ban daadwerkelijk in Europa is bijgekomen, of hoeveel er meer is gerecycled, is nog niet bekend.

 

 

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven