Algemeen

CFK Recycling is uitgeroepen tot winnaar van de Sustainable Industry Challenge. Deze Duitse scale-up bedacht een methode voor het recyclen van koolstofvezels, die aansloot bij de uitdaging van het bedrijf Teijin Aramid. De wedstrijd was een initiatief van Economic Board Groningen.

Zij nam enkele maanden geleden het initiatief tot een internationale zoektocht naar bedrijven die oplossingen hadden om de chemiesector in Groningen en Drenthe verder te vergroenen. Vijf noordelijke bedrijven – Teijin Aramid, ENGIE, ESD-SIC en BioMCN – kwamen met een uitdaging uit waar de scale-ups een oplossing voor konden aandragen.

In totaal reageerden er 230 scale-ups uit dertien landen op de wedstrijd. Na een selectie bleven er veertig over, die naar Groningen kwamen. Om zichzelf te presenteren, maar ook om kennis te maken met regionale partijen waar ze in de toekomst mogelijk mee kunnen samenwerken.

Alle vijf industriële bedrijven die een uitdaging hadden geformuleerd, kozen een finalist. Voor het thema Recycling was het CFK Recycling uit Duitsland. Dit bedrijf werd uiteindelijk ook gekozen als overall winnaar. Volgens de jury omdat de innovatie van CFK Recycling de grootste impact heeft op onze regio. “Windmolens recyclen, bijna niemand anders kan dat!”, zei juryvoorzitter Tjeerd Jongsma.

CFK Recycling won 100.000 euro, om te besteden aan de uitwerking van haar innovatie voor dit duurzaamheidsvraagstuk. Edward Groen, Director Energy Transition & Sustainable Development bij Teijin Aramid, kijkt uit naar de samenwerking: “CFK Recycling is al erg ver met het recyclen van koolstofvezels. Wij gaan met hen een pilot op kleine schaal doen om aramide te recyclen.”

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven