Wetenschappers van Cambridge University hebben chemische recycling op zonne-energie ontwikkeld, om zowel plastic afval als broeikasgassen om te zetten in duurzame brandstoffen.
De onderzoekers hebben een reactor gebouwd die draait op zonne-energie om koolstofdioxide (CO2) en kunststoffen om te zetten in verschillende producten die nuttig zijn in verschillende industrieën. In tests werd CO2 omgezet in syngas, een belangrijke bouwsteen voor duurzame vloeibare brandstoffen, en werden plastic flessen omgezet in glycolzuur, dat veel wordt gebruikt in de cosmetica-industrie.
Het innovatieve systeem kan verschillende producten produceren door het type katalysator dat in de reactor wordt gebruikt te veranderen, volgens professor Erwin Reisner, hoofd van R&D, die ook het Cambridge Circular Plastics Centre (CirPlas) leidt . De reactor maakt gebruik van een lichtabsorbeerder op basis van perovskiet, een veelbelovend alternatief voor silicium voor zonnecellen van de volgende generatie.
Het Research & Developmentteam ontwierp verschillende katalysatoren die in de lichtabsorbeerder werden geïntegreerd. Door de katalysator te veranderen, konden de onderzoekers vervolgens het eindproduct veranderen.
‘Over het algemeen kost CO2-omzetting veel energie, maar met ons systeem schijn je er eigenlijk gewoon een licht op en begint het schadelijke producten om te zetten in iets nuttigs en duurzaams’, benadrukken de onderzoekers. ‘Voor dit systeem hadden we niets dat selectief en efficiënt hoogwaardige producten kon maken.’
In de komende vijf jaar hoopt het team de reactor te ontwikkelen om complexere moleculen te produceren. De onderzoekers zeggen dat soortgelijke technieken op een dag kunnen worden gebruikt om een volledig op zonne-energie werkende recyclingfabriek te ontwikkelen.
Het onderzoek zou een echte ‘game-changer’ kunnen blijken te zijn voor de circulaire economie. Volledige details zijn gepubliceerd in het tijdschrift Nature Synthesis.
Bron: Recyclinginternational.nl – Kirstin Linnenkoper