Algemeen

Het hoofdstedelijk gewest Brussel voert een milieubijdrage in voor de recycling van zonnepanelen. Het Belgische gewest Vlaanderen kent al jaren een milieubijdrage, Wallonië volgt binnenkort. Vanaf 1 juli 2020 is er een zichtbare milieubijdrage van toepassing op elk nieuw verkocht zonnepaneel in Brussel. Het bedrag van de milieubijdrage is vastgelegd op 2,00 euro exclusief btw per zonnepaneel.​

Volgens SolarMagazine zien pv-installateurs, die de zonnepanelen aankopen bij een leverancier in Vlaanderen en binnenkort dus ook Brussel, deze milieubijdrage verschijnen op hun factuur en rekenen deze door aan de klant. Pv-installateurs die zonnepanelen invoeren uit het buitenland of uit Wallonië, waar de milieubijdrage PV nog niet van kracht is, zijn wettelijk verplicht om te zorgen voor de registratie, rapportering, terugname en verwerking van afgedankte zonnepanelen.

Tot en met 30 juni dient elk bedrijf dat zonnepanelen in Brussel heeft verkocht, zich al te registreren bij PV Cycle Belgium. Na het eerste en tweede kwartaal moeten de bedrijven melden hoeveel zonnepanelen ze verkocht hebben

Vanaf 1 juli 2020 dient elk bedrijf dat zonnepanelen op de markt brengt dit door te berekenen aan zijn klanten. De verplichte invoering van de milieubijdrage vindt plaats in het kader van de Afgedankte Elektrische en Elektronische Apparaten (AEEA-)wetgeving.

De beheerorganisatie PV Cycle Belgium is geïnitieerd door ELOYA, FEE, Nelectra, ODE en Techlink. Zij hebben de handen in elkaar geslagen om elke fabrikant en invoerder – bijvoorbeeld installateurs – een oplossing aan te bieden om aan hun verplichtingen te voldoen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven