Het programma Brightlands Circular Space (BCS) krijgt 30 miljoen euro subsidie vanuit het Nationaal Groeifonds. BCS wil het bedrag gebruiken om kansrijke innovaties die de circulaire economie ondersteunen verder te ontwikkelen tot marktrijpe en commerciële toepassingen.
Na het inzamelen, sorteren en voorbehandelen verwerkt BCS op een duurzame manier gebruikte plastics. Van deze plastics maken ze materialen die opnieuw worden ontworpen zodat ze ook weer hergebruikt kunnen worden. Binnen BCS is ruimte voor experiment, oplossing van vraagstukken, toepassen van innovatieve technologie, onderzoek en (praktijk)onderwijs. Alles is gericht op de transitie naar een circulaire economie en op maatschappelijk en economisch rendement voor de regio en Nederland.
Het Brightlands Circular Space-programma helpt de duurzame en circulaire transitie te versnellen door op een laagdrempelige manier de beschikbare kennis en kunde uit te wisselen tussen tal van betrokken partijen en die kennis en kunde verder te ontwikkelen.
Partners
In het BCS-programma zijn Brightlands Chemelot Campus in Geleen, petrochemische onderneming Sabic, Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO) en de Universiteit Maastricht de leidende partners. BCS komt voort uit het overkoepelende Chemelot Circular Hub en het Circular Economy Action Plan (CEAP) waarin veel regionale partijen samenwerken. Die gezamenlijke partijen zijn actief binnen het overkoepelende landelijke programma Duurzame Materialen NL. Dit programma krijgt uit het Nationaal Groeifonds in totaal 220 miljoen euro. Hiervan is dus 30 miljoen euro voor BCS.