Algemeen

BRBS Recycling start vandaag een uitgebreide pilot die tot doel heeft om alle afval- en recyclingbedrijven verzekerd te krijgen en te houden voor brandschade. Dit moet gebeuren volgens een transparante en realistische methodiek, waarbij risico-inspectie, brandpreventie en maatwerk de kernwoorden zijn.

De pilot is opgezet in samenwerking met Burghgraef & van Tiel Risico-inspecties, Oodit Platform BV, SAA Verzekeringen BV en Scharenborg bedrijfsverzekeraars. Het gaat om een ketensamenwerkingsverband tussen afval- en recyclingbedrijven, verzekeraars, tussenpersonen en risico- inspecteurs. Zij gaan de pilotbedrijven inspecteren en de uitkomsten hiervan worden verwerkt i n het Oodit Preventie-platform.

Digitaal platform

In samenwerking met Burghgraef is een specifieke recycling & afvalbrand module ingericht. Dit digitale platform geeft per locatie van de deelnemende afval- en recyclingbedrijven een actueel en helder inzicht in de brandrisico’s. Bovendien laat het zien hoe de risico’s permanent of periodiek zijn te monitoren, om de kans op brandschade zo veel als mogelijk te elimineren. Maar ook welke functionaris hiervoor verantwoordelijk is en wie dit gaat afhandelen. Uiteindelijk wordt een melding afgegeven wanneer het is afgehandeld.

De methodiek maakt het voor verzekeraars mogelijk om, daar waar nodig, tussentijds sturing te geven en een maatwerkpolis en dito premie aan te bieden. Een situatie die uitgaat van een positieve agenda en waarbij investeringen in brandpreventie eenvoudig terugverdiend kunnen worden. Door een lage(re) verzekeringspremie en niet in de laatste plaats het verzekerbaar houden of krijgen van het bedrijf. Uiteindelijk is de doelstelling dat het platform beschikbaar is voor de gehele sector.

Verantwoordelijkheid

De pilot wordt uitgevoerd door zeven afval- en recyclingbedrijven uit de geleding van BRBS Recycling, die gedurende een periode van zeven maanden de beschikking krijgen over het Preventie-platform Oodit.

Naast betere en betaalbaardere verzekerbaarheid, is de verwachting dat het gebruik van het platform tevens meewerkt aan het verbeteren van het imago van de afval- en recyclingbranche richting de politieke en publieke opinie. De branche neemt immers zelf het initiatief om, door risicomonitoring- en beperking, het aantal afvalbranden nog verder te verminderen en eventuele maatschappelijke kosten tot een minimum te beperken.

Oorzaak wegnemen

De pilot moet ook een objectief inzicht geven in het aantal (bijna) afvalbranden dat jaarlijks ontstaat en de oorzaak hiervan. Het is bekend dat lithium-ion batterijen in het afval in de afgelopen jaren steeds vaker als bron van ontsteking werden aangemerkt. De pilot van BRBS c.s. kan helpen om het afvalbeleid hierop aan te passen.

Binnenkort meer hierover in de printversie van Recycling Magazine Benelux en op deze site.

1 reactie op “BRBS Recycling start pilot afvalbrandpreventie met verzekeraars

  1. Teun schreef:

    Prachtig en noodzakelijk initiatief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven