Ga naar hoofdinhoud

Bol.com laat ‘Kartonvreter’ los in Amsterdam om karton op te ruimen

Nederlanders bestellen steeds vaker online en dit heeft een zichtbaar effect op straat. Met name gedurende de feestdagen ontstaan vaak stapels karton rond de papierbak. Deze zwervende dozen zorgen voor een vervuild straatbeeld en het karton is vaak niet meer geschikt om te recyclen. Om zelf iets te doen aan het kartonafval op straat en om meer bewustwording te creëren rondom de aanpak van dit probleem, zet bol.com in samenwerking met de gemeente Amsterdam de Kartonvreter in.

Op 10 en 11 december rijdt deze omgebouwde vuilniswagen door Amsterdam-Zuid en Amsterdam-Oost om zoveel mogelijk karton op te halen bij mensen thuis. Ook als het karton niet van bol.com is. Na afloop brengt de Kartonvreter het ingezamelde karton naar de gemeente, waarna het gerecycled kan worden tot nieuw karton. “We overleggen met grote webwinkels en pakketbezorgers over manieren om de hoeveelheid karton structureel te verlagen. Ik ben heel benieuwd naar slimme oplossingen vanuit de branche”, aldus wethouder Jakob Wedemeijer (Reiniging Amsterdam).

Verantwoordelijkheid

Dat bol.com nu tijdens de feestdagen alvast een handje helpt om een deel van het karton op te halen, is heel welkom, zegt Wedemeijer. “We hebben een gezamenlijk belang en een verantwoordelijkheid om meer duurzaam met verpakkingen om te gaan en daarmee ook te zorgen voor een schonere straat. Samen met de Amsterdammers, die we vragen karton klein te maken en in de container te gooien.”

Als online webshop verstuurt bol.com heel wat karton. Daarom kijkt het bedrijf in eerste instantie wat ze zelf kunnen doen om minder karton te gebruiken. Jori Ebskamp, Manager Duurzaamheid bij bol.com: “De invloed van verpakkingen op het milieu willen we tot een minimum beperken. Daarom gebruiken we dozen van zo dun mogelijk karton en inpakmachines die op maat verpakken, om zo min mogelijk loze lucht te versturen. Dit heeft ervoor gezorgd dat we vorig jaar twaalf procent minder karton per artikel gebruikten dan het jaar ervoor.”

Ook verstuurt bol.com miljoenen pakketjes zonder verzenddoos, wanneer de originele verpakking van een artikel stevig genoeg is. “Hierdoor besparen we verpakkingsmateriaal én ruimte in de bezorgbusjes”, zegt Ebskamp. “En dit brengt ons weer een stap dichter bij onze ambitie om in 2025 klimaatneutraal winkelen mogelijk te maken.” Tegelijkertijd wil het bedrijf bewustwording creëren bij de consument over hoe zij het beste karton weg kunnen gooien. Bijvoorbeeld door het karton kapot te scheuren, zodat er meer in de containers past. Vooralsnog gaat het om een eenmalige pilot in Amsterdam rondom de feestdagen.

Vaste route

De Kartonvreter rijdt een vaste route door Amsterdam en stopt op verschillende ‘voederplekken’. Hier kunnen kinderen en bewoners uit de omgeving de Kartonvreter voeren met hun karton. Wanneer het karton in de wagen terechtkomt, begint de Kartonvreter te grommen en rook te spuwen. Op die manier wordt het weggooien van afval leuk gemaakt. De start is vrijdag om 12.00 uur bij het Olympisch Stadion in Amsterdam en de Kartonvreter rijdt dan die dag door verschillende wijken van Amsterdam-Zuid. Op zaterdag rijdt gaat de route door Amsterdam-Oost.