Algemeen

De nieuwe biomassacentrale van AEB was al controversieel voor de eerste houtsnippers erin verdwenen. Onbegrijpelijk, zeggen de medewerkers die de hypermoderne energiebron opstarten. ‘Als ik er niet in zou geloven, zou ik hier niet werken.’

Ruben Koops ging namens het Parool een kijkje nemen. De opstartfase van het nieuwste bedrijfs­onderdeel van vuilverbranding AEB, dat in juni begon met draaien, is een proces van maanden. Er wordt inmiddels warmte geleverd aan het stadsverwarmingsnetwerk; in september moet daar elektriciteit en nog later misschien zelfs stoom voor industriële toepassingen bij komen.

De hele installatie vergde een investering van bijna 60 miljoen euro, de brandstof wordt de komende twaalf jaar voor een veelvoud ervan gesubsidieerd door de SDE+-regeling van het rijk. ‘De grootste open haard van Amsterdam’ wordt het ding gekscherend genoemd. Maar tegelijk ook de schoonste en meest efficiënte, haast locatiemanager Cor Kamphuis zich erbij te zeggen. De biomassacentrale heeft voorraadbunkers voor ongeveer zes dagen stoken. Dit is belangrijk, omdat de installatie stadsverwarming levert voor ongeveer 27.000 huishoudens. Dit mag in de winter niet zomaar stilvallen.

“Vier jaar geleden werd een vergelijkbare centrale nog geopend door de koning, en moet je nu eens zien wat er over biomassa gezegd wordt”, zegt Kamphuis hoofdschuddend. “Het idee is dat de bomen in de productiebossen de uitgestoten CO2 in een jaar of twintig ook weer uit de lucht halen. De kringloop van uitstoot en opname wordt hierdoor veel korter dan bij olie of gas. Verbranden van biomassa is logisch, juist omdat het zo simpel is. Als ik er niet in zou geloven, zou ik hier niet werken.”

AEB, het gemeentelijk afvalbedrijf, is de eigenaar van de nieuwe biomassacentrale, maar de vraag is hoe lang. Vorig jaar kwam AEB na onderhoudsachterstanden en veiligheidsrisico’s in de financiële problemen, waarop de gemeente en vier schuldeisers financieel moesten bijspringen. In ruil daarvoor beloofde AEB om externe projecten, zoals de nieuwe biomassacentrale, in de etalage te zetten.

Aangezien er de komende twaalf jaar gegarandeerd rijkssubsidie beschikbaar is voor de centrale, is er naar verwachting veel belangstelling voor de installatie. Het bedrijf AEB staat zelf ook te koop, maar dit proces loopt vertraging op nu de afvalmarkt is ingestort wegens de pandemie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven