Algemeen

Omrin zet een nieuwe stap in afvalscheiding. De afvalscheidingsinstallatie voor huishoudelijk restafval in Heerenveen wordt uitgebreid met een nieuw type scheidingsinstallatie: de Dano-trommel. Luiers en ander organisch restmateriaal worden hiermee uit het restafval gewonnen en geschikt gemaakt om te worden omgezet in biogas.

Het totale scheidingspercentage (van afvalscheiding thuis en via de nascheiding) loopt zo op tot meer dan tachtig procent. De ‘Dano-trommel’, is een grote trommel van 4 meter in diameter en 32 meter lang. Door deze langzaam rond te draaien, wordt het afval in de trommel selectief verkleind. Vooral organisch materiaal – waaronder luiers – wordt na behandeling in de trommel verder fijngemaakt, afgezeefd en geschikt gemaakt voor vergisting.

Omrin verwacht met deze biomassa ruim zes miljoen kubieke meter extra biogas per jaar te kunnen produceren. Het opgewekte biogas uit afval dient deels als brandstof voor de inzamel- en transportvoertuigen en deels wordt het ingevoed op het aardgasnetwerk. Vooral de winning van biogas uit de pulp van wegwerpluiers is een belangrijke verbetering in de verwerking van huishoudelijk restafval.

Voor de bouw werkt Omrin samen met Machinefabriek Emmen, onderdeel van GB Steel Group. De Dano-trommel is een bestaande techniek, maar is in dit geval speciaal aangepast voor de winning van zoveel mogelijk biomassa uit het huishoudelijk restafval. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RvO) heeft voor deze innovatie – in het kader van de Topsector Energie – een subsidie verleend van 4,8 miljoen euro. De hele investering bedraagt circa 11 miljoen euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven