Ga naar hoofdinhoud

Bijna 90.000 peuken en 4.500 kilo afval van Noordzee stranden opgeruimd

Foto: Paula Romein I Stichting De Noordzee

 Ruim 1.500 vrijwilligers staken de eerste twee weken van augustus de handen uit de mouwen om de stranden aan de Noordzee schoon te maken. Ze verzamelden 86.954 peuken en 4.408 kilo afval tijdens deze Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee.

Het strand van Zandvoort had koppositie als het gaat om het aantal sigarettenpeuken op het strand. De vrijwilligers raapten hier maar liefst 33.121 stuks op. “Sigarettenpeuken zijn het meest gevonden afval op populaire stranden. Ook dit jaar vonden de vrijwilligers er ruim 86.954 op de Noordzeestranden. Dat zijn er bijna 30.000 meer dan vorig jaar,” vertelt strandafvalexpert Marijke Boonstra. “Het strand is geen asbak en peuken horen niet thuis in de natuur. Eén peuk kan wel duizend liter water vervuilen, bestaat voor 95 procent uit plastic en zit vol giftige stoffen. Enorm schadelijk voor het milieu en gevaarlijk voor dieren.”

De sigarettenpeuken werden apart ingezameld en geteld. foto: Jaap Lotstra I Stichting De Noordzee

Naar aanleiding van dit grote aantal gevonden sigarettenpeuken, komt Stichting De Noordzee in actie. Ze roepen alle kustgemeentes op om maatregelen te nemen tegen peuken op het strand door bijvoorbeeld rookvrije zones in te stellen. “Dit is al het geval op het strand van Renesse en ook de gemeente Noordwijk heeft recentelijk besloten dit te doen”, zegt Boonstra. De stichting lanceerde ook een petitie met een oproep aan kustgemeenten om te zorgen voor peukenvrije stranden.

Veertig jaar oud afval

Ook dit jaar zijn er weer bijzondere vondsten gedaan. Zo werd er op Schiermonnikoog een appelsapverpakking gevonden uit 1983, al bijna veertig jaar oud. Ook werd er dit jaar nog afval gevonden uit de zeecontainers die drieënhalf jaar geleden in zee terecht kwamen. MSC Zoe verloor toen 342 containers boven de Waddeneilanden.

Een appelsapverpakking uit 1983. Foto: Stichting De Noordzee

Lees ook: