Algemeen

De potentiële waarde van de bijna 11.000 kilo afvalplastic, dat de afgelopen maanden is verzameld tijdens de Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee, komt neer op € 2500,-. Kunststofreddingsorganisatie Plastic Fantastic redt dit plastic van de verbrandingsoven en laat het omsmelten tot nieuwe gebruiksvoorwerpen.

“Met dit ingezamelde plastic kunnen we bijvoorbeeld 63 parkbanken maken of tien lantaarnpalen”, aldus Bram Peters, een van de initiatiefnemers van Plastic Fantastic. De afgelopen twee weken is de hele Nederlandse kust in 31 etappes schoongemaakt. In vier van die etappes werd het plastic gesorteerd. Daar kwam uit dat zo’n negentig procent van al het afval uit een mix van verschillende soorten plastic bestaat.

Op dit moment wordt vooral schoon plastic gerecycled. Met name de verwerking van schoon PET in nieuwe producten is erg gebruikelijk. Echter, schoon PET is maar een heel klein deel van de plasticsoup. Het overgrote deel bestaat uit een mix van verschillende plasticsoorten. “En dit is heel lastig te hergebruiken. Het verdwijnt nu vaak op de stort of in de verbrandingsoven”, vertelt Peters.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven